امروز:  سه شنبه، 29 خرداد ماه، 1403
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 11972      ارسال شده در مورخه : يكشنبه، 11 تير ماه، 1396 - 03:30   ._PRINT.  



شوش - ایران اُنا: پرداختن به ابعاد و وسعت شوش برای بسیاری از افراد آموزنده و قابل تامل است.موضوع بزرگی یا کوچکی شوش می تواند مطالعات امروز را تحت تاثیر قرار دهد.




استاد جعفر دیناروند - رئیس مرکز بررسی های اجتماعی ایران اُنا: پرداختن به ابعاد و وسعت شوش برای بسیاری از افراد آموزنده و قابل تامل است.موضوع بزرگی یا کوچکی شوش می تواند مطالعات امروز را تحت تاثیر قرار دهد.این مهم خصوصا در مباحثی که برای گسترش آن مطرح است قابل کنگاش و مطالعه است.اتهاماتی که نسبت به میراث فرهنگی وارد می کنند و نیز آن را سدی برای توسعه می دانند با این موضوع کاملا شفاف خواهد شد.

تصاویر و دست نوشته های موجود نشان می دهد که شوش جدید تنها به دلیل ورود کاشفان مورد توجه بود.این بدان معنی است که نگاه به شوش صرفا آثار باستانی و قدیمی بودن آن بود.گرچه وجود بارگاه حضرت دانیال نیز می تواند مورد نظر باشد اما واقعیت این است که حرم حضرت بسیار زودتر از این وجود داشته است.

نگاه به گذشته ی شوش و ابعاد آن نشان می دهد که توسعه ی امروز آن کاملا غیر علمی و موضوعی است.نه توجه به آثار شده است و نه دلیل ایجاد جدیدش مورد نظر قرار گرفته است.شوش در ابعاد قدیم آن نشان دهنده ی بافتی است که بیشتر از اینکه به شهر متمایل باشد به آثاری که در درون آن بود متمایل گشت.

در بعد توسعه ای آن همین بس که گفته شود قلعه ی دومورگان برای سکنی گزینی دانشمندان و متخصصین آثار باستانی ساخته شد.موضوعی که می تواند توسعه ی امروز شوش را زیر سئوال برد.این بنا در کنار قلعه ی شوش که از جنس گل و دارای دیوارهایی بلند بود تنها برای گریز از انواع خطرات و در ابتدای شوش قدیم ساخته شد که متاسفانه در بعد از پیروزی انقلاب از بین رفت.قلعه خرابه لفظی بود که به آن داده می شد.

بر این اساس باید گفت که شوش از نظر ابعاد تابع آثار باستانی بود و هیچ برنامه ای برای گسترش آن به عنوان شهری قابل سکونت وجود نداشت.محصور بودن شوش به چند دلیل این نظریه را تایید می کند.از یک طرف تپه های باستانی اجازه ی توسعه ی جغرافیایی را نمی داد و از طرف دیگر رودخانه ی شاوور نوعی محصوریت ایجاد می کرد.از طرف دیگر جاده ی ترانزیتی اندیمشک به اهواز نیز مجوز ورود شهر به این منطقه را نمی داد.از نظری دیگر نیز زمین های قابل کشاورزی که کاملا اطراف شوش را احاطه کرده بودند ،ساخت شوش را به شکل امروزی قابل قبول نمی دانست.

خاطرات امثال من و کسانی که با نوشته های خویش شوش قدیم را توصیف کردند نشان دهنده ی لجام گسیختی در ساختمان سازی شوش امروزی است.به همین دلیل است که من تقاضای انتقال شوش را از این مکان به اطراف شهرک سلمان فارسی یا مکانی شبیه آن دادم.شوش قدیم باید مانند اهرام ثلاثه ی مصر و نیز آثار باستانی آن منبع درآمد زایی برای مردم شوش باشد.

اگر ابعاد شوش را با توجه به دوره های مختلف آن مورد توجه قرار دهیم می توانیم درک بهتری از آن داشته باشیم.من در کتاب های"شوش و بزرگان آن" و نیز "آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ" توضیحات کاملی در این رابطه داده ام.شوش جدید تا به امروز یعنی سال نود و شش کمتر از صد سال قدمت دارد.بنابراین قبل از آن از سکنه خالی بوده است.شاوور، حرم دانیال،عبدالله بن علی(دعبل خزائی)،قبرستان های اطراف این دو و نیز در بیرون از شهر مقبره ی عباس شوش(گلزار)،تپه های باستانی،قلعه خرابه،قلعه ی دومورگان و بیشه ی اطراف آن نمادهای موجودیت شوش بودند.

با ساخت کاروانسراها سکنی گزینی در شوش آغاز گردید و بر همین اساس می توان این نماد را آغازی برای زندگی در شوش جدید دانست.این مهم فقط در اطراف حرم دانیال و نزدیک به فعالیت های باستان شناسان قرار داشت.با تبدیل کاروانسرا ها به خانه های گلی و روستا نشینی و سپس بخش نشینی و در نهایت شهر نشینی این ابعا دچار تغییرات عمده ای گردید.

ورود انواع ادارات و آغاز زندگی دولتی باعث ایجاد ساختمان های جدید در اطراف دعبل خزائی گردید که این جای تامل دارد.گفته ها حاکی است که شخص دومکنم(نام محلی وی موسیو مکنان بود) و گیرشمن(نام محلی موسیو گریشمن بود) چنین اجازه ای برای ساختمان سازی اطراف اثار باستانی را نمی دادند.با این توصیفات و ساختمان سازی ها بدین شکل می توان ابعاد شوش رابا گذشت زمان این چنین مطرح کرد.

ابتدای شوش از چهار راه که دارای قهوه خانه ای قدیمی به نام علی قمی بود آغاز می گشت.فردی که با مهاجرت از قم وارد این فعالیت گردید.تک و تنها در حالی که هیچ ساختمانی اطراف آن نبود.در کنار آن باغی وجود داشت که امروز ساختمان هلال احمر است.اگر اشتباه نکنم صاحب آن نظام مافی بود.در ورودی شهر طاق نصرتی نصب بود که نشان دهنده ی تنها راه ورودی به شهر بود.

شیب بسیار تندی در همین ورودی وجود داشت به طوری که کنترل را سخت می کرد. این مکان آسفالت بود.بیابان در اطراف کاملا مشهود بود.اولین ساختمانی که بعد از ورود به شهر خودنمایی می کرد.مکینه ی یخ بود که تک و تنها در بیابان ساخته شده بود.با ورود به شهر ابتدا به شاوور برخورد می کردی که تا نزدیک تپه های باستانی در جریان بود(گرچه بعدا با تلاش های مردم مسیر آن تغییر یافت و خیابان امام ساخته شد).

آسفالت تا سال چهل و پنج فقط به همین اندازه بود.فلکه ی امروز یازهرا وجود نداشت و جاده ی باریک خاکی که منتهی به دانیال می شود راهنمای مردم بود.روبروی حرم نیز خاکی بود و هیچ ساختمانی قبل از فلکه وجود نداشت.آن طرف شاوور نیز فقط باغ بود.در اطراف دانیال نیز کاروانسراها بودند و شوش تا نردیک فلکه ی شهدا ادامه داشت.

بنابراین می توان شوش را جاده ای باریک فرض کرد که از چهار راه شروع می شد و به آخراسفالت ختم می گردید.انواع درخت های کنار در اطراف این جاده ی خاکی وجود داشتند و قبرستان دانیال نیز از فلکه ی چاهیده تا حسینیه ی اعظم ادامه داشت.شوش در ابعاد قدیمی فقط به این شکل بود.

این را به عنوان آغازی در زندگی شهری مطرح کردم تا شناخت بهتری از آن در ذهن خواننده ایجاد شود.با گذشت زمان و با تاثیرات شخص گیرشمن محدودیت هایی مطرح و زیر نظر وی نوعی تغییرات به وجود آمد که منبع تمام آن ها تفکرات باستان شناسی بود.شاید مثالی بتواند یاری دهنده باشد.به طور مثال تغییر مسیر شاوور از نزدیک تپه ها به وضعیت امروز و نیز ساختمان مسجد جامع با استفاده از آجرهای باستانی نمونه هایی از این طرز تفکر بود.

خاطرات من و مشاهدات اینجانب با توجه به کنجکاوی هایی که داشتم مربوط به سالهای چهل و پنج و بعد از آن می گردد.یعنی زمانی که پایان عمر کاروانسراها و آغاز زندگی روستایی بود.زمانی که آسفالت خیابان های شوش از فلکه ی چاهیده آغاز شد.تاریخ شوش در ابعاد آن بسیار مهم و حیاتی است.کسانی که بر طبل مخالفت با وضعیت امروزی شوش خصوصا آثار باستانی می کوبند از گذشته ی شوش بی خبرند.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 بازسازی واقعه مهم تاریخی غدیر در شوش+تصاویر  [ جمعه، 10 مهر ماه، 1394 ] 1650 مشاهده
 اسامی برندگان قرعه کشی سرشماری اینترنتی  [ سه شنبه، 18 آبان ماه، 1395 ] 801 مشاهده
 خاطرات انقلاب در شوش - 9 - فتح پاسگاه  [ شنبه، 24 بهمن ماه، 1394 ] 1193 مشاهده
 خداحافظی سید نور با آموزش و پرورش شوش  [ چهارشنبه، 27 خرداد ماه، 1394 ] 1964 مشاهده
 دیدار مدیرعامل پگاه با خانواده شهید حیاری  [ يكشنبه، 12 دي ماه، 1395 ] 1109 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب