امروز:  شنبه، 2 تير ماه، 1403
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 12426      ارسال شده در مورخه : چهارشنبه، 24 آبان ماه، 1396 - 03:30   ._PRINT.  



تهران - ایران اُنا: پایگاه خبری هافینگتون پست در تحلیلی از روند تصمیم گیری در عربستان نوشت: بعید نیست که سیاست جدید ملک سلمان و پسرش به فروپاشی سیاسی، اقتصادی و نظامی رژیم سعودی منجر شود.




هافینگتون پست نسبت به نتایج بازداشت‌های اخیر در عربستان اشاره کرد و نوشت: عربستان در خاورمیانه ‌ای که شاهد تحولات سریع است، اخیرا با بازداشت ۱۱ شاهزاده و وزیر سابق سعودی و نخست وزیر لبنان به استقبال بحران جدیدی رفته است.

عبور آل سعود از عقلانیت محافظه کارانه

مروری بر عملکرد هیات حاکمه عربستان سعودی در بیش از نیم قرن گذشته و مقایسه آن با آنچه در دو سه سال گذشته در این کشور روی داده است، حاکی از تغییری عمیق در مشی و رفتار سیاسی آل سعود دارد. برای درک بیشتر این تغییر باید ابتدا شاخصه های غالب حاکمان و الگوی حکومت داری عربستان سعودی در دوره های پیشین را شناسایی کرد.

1- محافظه کاری در حاکمیت

حکام سعودی از ابتدای شکل گیری کشور عربستان و به دست گرفتن زمام قدرت در این کشور چهره‌ ای محتاط، محافظه کار و مقاوم در برابر تغییرات از خود نشان دادند و به ویژه مسائل حاکمیتی و موضوعات مربوط به جانشینی و توزیع و انتقال قدرت را به شکل سنتی حل و فصل کردند.

در این چارچوب پایبندی به توصیه موسس رژیم سعودی «عبدالعزیز بن سعود» در انتقال قدرت بر اساس سلسله مراتب سنی از یک سو و حفظ اسرار خاندان سعودی و سرپوش گذاشتن بر اختلافات و رقابت های داخلی قدرت، رویه معمول آل سعود در طول شکل گیری این رژیم در عربستان سعودی بوده است.

2- تقسیم قدرت با رهبران دینی

در سال 1744 میلادی پیمانی میان «شیخ محمد بن عبدالوهاب» و امیر «محمد ابن سعود» که در آن زمان امیر منطقه درعیه در حجاز بود بسته شد که به موجب آن، امیر سعودی از سوی خود و اعقابش پشتیبانی و اطاعت از شیخ محمد عبدالوهاب و اعقاب او و سایر علمای وهابی را پذیرفت و در مقابل شیخ محمد عبدالوهاب نیز قبول کرد که خود و اولاد و پیروانش پیوسته راهنما و مدافع و حامی امیران سعودی باشند و تمام نیرو و نفوذ خود را در حمایت از خاندان سعودی به کار گیرند.

حکام سعودی در طول حاکمیت سیاسی خود همواره به عهد آغازین با موسس فرقه وهابیت پایبند بوده و دست رهبران وهابی را در تصدی امور دینی باز گذاشته اند.

3- محافظه کاری در سیاست خارجی

سیاست خارجی عربستان سعودی هم در دهه‌های اخیر مبتنی بر غرب گرایی محافظه کارانه و پرهیز از رویکرد تقابلی آشکار با کشورهای همجوار و کشورهای عرب و مسلمان بود.

در این میان اگرچه حمایت از رژیم بعث صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران نشان از تغییری نسبی در سیاست محافظه کاری آل سعود در حوزه منطقه ای دارد، اما باید توجه داشت که این حمایت بخشی از تخاصم منطقه ای و بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران قلمداد می شود که در چارچوب جبهه غربی – عربی علیه انقلاب اسلامی شکل گرفت، و به معنای تغییر عمیق در سیاست خارجی محافظه کارانه آل سعود ارزیابی نمی شود.

این سه رویکرد به عنوان بخشی از عقلانیت قدرت مدار آل سعود در طول حاکمیت این خاندان در عربستان سعودی به شمار می آید که در بیش از 250 سال گذشته سلطه سیاسی آل سعود و سلطه اجتماعی و مذهبی وهابیون را در سراسر عربستان برقرار کرد، و ضامن بقای قدرت موازی این دو طایفه در این کشور شد.

نشانه‌های پایان عقلانیت و محافظه کاری در عربستان

همزمان با اقدام ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان در انتخاب سلمان بن عبدالعزیز به ولیعهدی که در سال 2012 میلادی روی داد گمانه زنی ها درباره ناتوانی سلمان در ایفای درست وظایف خود مطرح شد.

تحلیلگران مسائل عربستان تاکید کردند که به علت ابتلای سلمان به بیماری زوال عقل، وی پس از رسیدن به سریر شاهی توان اداره درست امور را نخواهد داشت و تحت نفوذ کانون های قدرت در خاندان سعودی قرار خواهد گرفت.

این امر به درستی اتفاق افتاد، و از سال 2015 میلادی که سلمان به جای ملک عبدالله نشست، اداره واقعی امور این کشور در دستان فرزند جوانش محمد بن سلمان قرار گرفت.

به گونه ای که محمد 31 ساله بر خلاف روال تاریخی و سنتی انتقال قدرت در خاندان سعودی به صورت بی سابقه ای همه رقبای مسن خود را کنار زد و به جانشین بلافصل پدرش سلمان تبدیل شد. جانشینی که در عمل سکاندار اصلی قدرت در عربستان سعودی است.

رسیدن سریع محمد بن سلمان به اتاق انتظار پادشاهی در خاندان سعودی تنها نشانه عبور از عقلانیت محافظه کارانه در عربستان سعودی نیست، بلکه وی با اتخاذ سیاست های شتاب زده، و بعضا متهورانه در دو سال گذشته نشان داد که عجله زیادی برای تحقق رویاهای بلندپروازانه خود دارد، و آماده است که همه مبانی عقلانیت و مدارا در تصمیم سازی حاکمیت سعودی را در همه سطوح داخلی و خارجی زیر پا بگذارد.

تصمیم به حمله به یمن در بهار سال 2015 و زمانی که تنها دو ماه از انتصاب وی به سمت وزارت دفاع عربستان می گذشت نشان داد که وی تا چه میزان در اتخاذ تصمیم های راهبردی شتاب زده است. شتابی که این بار عربستان را علاوه بر تبدیل کردن به کشوری جنگ طلب علیه یک کشور مسلمان و همسایه، در ورطه ای سیاسی، نظامی و اقتصادی فرو برد که با گذشت بیش از دو سال نیم از این جنگ هنوز هیچ نشانه ای از خروج آبرومندانه عربستان از آن وجود ندارد.

این خطای راهبردی در صورتی روی داد که سیاست منطقه ای عربستان در سوریه و عراق هم راهی از پیش نبرد و با شکست تدریجی گروه های مسلح و تروریستی وابسته به عربستان در این دو کشور، جایگاه منطقه ای حکام سعودی بیش از پیش تضعیف شد.

در چنین وضعیتی اقدام شتابزده ریاض در تقابل با قطر، اشتباه ویرانگر دیگری بود که نشان داد حتی در حوزه سنتی نفوذ عربستان در حاشیه خلیج فارس هم حکام سعودی در انزوای راهبردی قرار گرفته اند، و بر خلاف رویای خامی که از ایجاد ناتوی عربی در سر داشته اند، هیچ دستاوردی از سفر پر هزینه و جنجالی رئیس جمهوری آمریکا و فراخواندن سران حدود 40 کشو عرب و مسلمان جهان به ریاض نداشته اند.

در عین حال، امضای قراردادهای متعدد تسلیحاتی و اقتصادی بی سابقه با آمریکا که ارزش آن را بیش از 500 دلار ارزیابی کرده اند، نشانه دیگری از بلندپروازی بی حساب شاهزاده جوان سعودی است که به باور کارشناسان اقتصادی بیش از آنکه چیزی عاید عربستان کند، صندوق دلارهای بادآورده نفتی و ذخایر ارزی این کشور را به سوی آمریکا گشود، و چنانکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تصریح کرد، منابع مالی عربستان را بسان گاو شیردهی در خدمت صنایع راکد و درگیر بحران آمریکا قرار داد.

و جدیدترین تصمیم غیرمحافظه کارانه و غیرعاقلانه ولیعهد جوان سعودی، مداخله غیر متعارف و آشکار در لبنان و تحمیل استعفا به سعد حریری نخست وزیر لبنان بود، که برخلاف تصور بن سلمان نه تنها بحران را به سوی بی ثباتی و ناامنی سوق نداد که به عامل وحدت و همدلی مردم و احزاب و طوایف سیاسی در این کشور تبدیل شد و شکست دیگری را برای ریاض به ویژه در سطح افکار عمومی عربی و مردم لبنان رقم زد.

در کنار رویکردهای غیرمحافظه کارانه بن سلمان در حوزه منطقه ای و سیاست خارجی؛ رفتار وی در حوزه داخلی هم گویای شتاب نابخردانه و خروج از مشی محافظه کارانه و مدارا محور حاکمان پیشین سعودی است.

طرح بلند پروازانه توسعه عربستان موسوم به «چشم انداز 2030» که محمد بن سلمان ارائه کرده است، به باور بسیاری از تحلیلگران اقتصادی هیچ ارتباطی با واقعیت های اقتصاد و جامعه سنتی عربستان ندارد و تنها یک رویای شیرین برای یک شاهزاده بلند پرواز اما ناپخته و بی تجربه است.

تسویه حساب سیاسی با رقبای قدرت در داخل خاندان سعودی که به بهانه طرح مبارزه با فساد آغاز شده است، و موجب بازداشت دهها شاهزاده صاحب منصب و تاجر بزرگ عربستان شده است، آغاز تقابل و تنشی دامنه دار در دودمان سعودی است که نه تنها خاطر بن سلمان جوان را از رقیبان تخت پادشاهی اش آسوده نخواهد کرد که سنگ بنای نزاع و درگیری بر سر قدرت در عربستان به شمار می آید و آینده قدرت آل سعود در عربستان را به شدت تهدید خواهد کرد.

نظر به همین تحلیل پایگاه خبری هافینگتون پست نوشت: بعید نیست که سیاست جدید ملک سلمان و پسرش به فروپاشی سیاسی، اقتصادی و نظامی رژیم سعودی بینجامد.

هافینگتون پست نسبت به نتایج بازداشت‌های اخیر در داخل عربستان که تنها به این کشور محدود نخواهد شد، هشدار داد و نوشت: گویی عربستان در خاورمیانه‌ای که شاهد تحولات سریع است، این همه مشکلات برایش کافی نبود که اخیرا با بازداشت ۱۱ شاهزاده و وزیر سابق این کشور به استقبال بحران جدیدی رفته است. اقدامی که ملک سلمان و پسر جسورش محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور اتخاذ کرده‌اند احتمالا آغاز پایان عربستان باشد.

یوسف اسماعیلی



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 توافق اشتون و ظریف برای ملاقات در نیویورک  [ جمعه، 15 شهريور ماه، 1392 ] 813 مشاهده
 توصیه یک روحانی به رئیس‌جمهور  [ يكشنبه، 31 فروردين ماه، 1393 ] 1065 مشاهده
 دولت دهم عجیب‌ترین دولت‌ تاریخ ایران بود  [ يكشنبه، 31 شهريور ماه، 1392 ] 1045 مشاهده
 غرویان: می‌خواهند روحانی را عصبانی کنند  [ يكشنبه، 20 بهمن ماه، 1392 ] 861 مشاهده
 ازراه‌اندازی«۸ دفتر ویژه»تابیانیه«رفع حصر  [ چهارشنبه، 30 بهمن ماه، 1392 ] 913 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب