امروز:  چهارشنبه، 11 تير ماه، 1404
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 12689      ارسال شده در مورخه : يكشنبه، 8 بهمن ماه، 1396 - 03:30   ._PRINT.  



شوش - ایران اُنا: مداحی در شوش بدون شک خودجوش و فردی بود.این مهم از ابتدای سکنی گزینی در شهر شکل گرفت و افرادی که در آن زمان ملا نامیده می شدند به شکلی شخصی اقدام به مداحی می کردند.شاید اولین نفر آن ها مرحوم علامه باشد که در روبروی مسجد جامع مغازه داشت و شوهر خواهر مرحوم زربخش بود.




استاد جعفر دیناروند - رئیس مرکز بررسی های اجتماعی ایران اُنا: از این نظر که شوش شهری مذهبی و دارای تاریخی طولانی است مورد نظر بسیاری از نویسندگان و تاریخ نویسان بوده و هست.در مورد مذهبی بودن آن وجود بارگاه حضرت دانیال(ع) کافی است که در جهان توجه ای خاص به آن شود.تنها پیامبری است که در ایران دفن است و از همه مهم تر تنها پیامبر غیر مسلمانی است که با سنت اسلام دفن شده است.

تاثیرات مهم مذهبی بودن باعث تغییرات در رفتارها و شیوه های زندگی مردم شوش شده است.شاید مهم ترین آن ها برگزاری مراسم دینی باشد.مرکزی که در خوزستان خود را نشان داده و اثرات آن از قدیم الایام پا برجا مانده است.انواع مراسم شیعی از جمله ی این مراسم در شوش است.

به تبع چنین شکلی است که ایجاد مکان هایی برای برگزاری و نیز افرادی برای مداحی مدنظر بود.شاید پرداختن به همه جوانب میسر نباشد اما در مورد مداحان این مهم قابل بررسی است.بدون شک زیارتگاه حضرت دانیال قبل از تشکیل شوش جدید نیز مورد توجه بود اما این چنین زیارت هایی فصلی و در همان زمان به پایان می رسید.

مداحی در شوش بدون شک خودجوش و فردی بود.این مهم از ابتدای سکنی گزینی در شهر شکل گرفت و افرادی که در آن زمان ملا نامیده می شدند به شکلی شخصی اقدام به مداحی می کردند.شاید اولین نفر آن ها مرحوم علامه باشد که در روبروی مسجد جامع مغازه داشت و شوهر خواهر مرحوم زربخش بود.

مداحی در آن زمان شامل قرآن خوانی هم بود.بر این اساس افرادی مانند مرحوم محول و نیز مرحوم عطوان را می توان در همین جمع جای داد.صداهای دلنشینی داشتند و معمولا در مسجد جامع تلاوت می کردند و در مراسم ختم حضور می یافتند.هیچگونه حق الزحمه ای هم نمی گرفتند.

مداحی در حرم هم ابتدا به وسیله ی افرادی که عمامه بر سر داشتند و ما آن ها را ملا می نامیدیم اجرا می شد.آن ها بر روی سنگ یا نوعی صندلی می نشستند و با درخواست مردم منبرهایی را می رفتند.معروف ترین آن ها مرحوم حاج احمد حاذقی و نیز پورنعمت بودند.

در زمان محرم و صفر نیز بعضی از افراد ضمن منبر رفتن نوحه خوانی هم می کردند.افرادی مانند ملا حسین پنجی زاده و نیز نژاد ساکیانی از این نوع افراد بودند.با تمام این توضیحات اینکه چنین افرادی را بتوان مداح نامید مشکل است زیرا هم زمان با منبر رفتن نوحه خوانی هم می کردند.

شاید منظم ترین فردی که مداحی را در شوش آغاز کرد مرحوم غلامحسن شیرک باشد.او خیاطی ماهر بود و ضمن اینکه از این راه کسب درآمد می کرد به نوحه خوانی نیز می پرداخت.بیشتر مداحی او سنتی و به شکل سینه زنی بود.بر این اساس در دهه ی چهل نوحه خوانی به دو بخش سینه زنی و زنجیر زنی تقسیم شده بود.

از دیگر افرادی که می توان نام برد و بیشتر زنجیر زنی بود محمود غیاثی است که در قید حیات است.او علاوه بر زبان محلی با زبان عربی نیز نوحه می خواند و صدایی دلنشین داشت.او هیئت قاسمیه را بنا نهاد و در نقش حضرت عباس(ع) و همراه با نقش قاسم(ع) که  غلامحسین شیرک ایفا می کرد خود را وارد این فعالیت نمود.

علی اسدسوخته نیز فردی بی ادعا در مداحی بود.او بیشتر کار خود را در هیئت های زنجیر زنی شکل می داد و البته که در مراسمات مختلف سوگواری نیز مداحی می کرد.او نیز بدون چشمداشت مادی این وظیفه را انجام می داد.در مورد مداحان خانم نیز اطلاعاتی موجود است که نشان می دهد بیشتر این افراد فقط در حوزه ی کارهای خویش و در محیط های بسته این کار را انجام می دادند و کمتر معروف بودند.

معمولا مداحان را با نوعی از هیئت ها یا مساجد می شناختند و افراد همراه آن ها هم ثابت بودند.به طور مثال غلامحسین شیرک مختص حسینیه ی اعظم بود و بچه های آخراسفالت و تعدادی از مکان های دیگر او را همراهی می کردند.شاید علت این قضیه به ساخت این حسینیه مربوط باشد زیرا خانواده ی پدری علامحسین این حسینیه را ساختند و خود نیز در اطراف آن سکنی نمودند.

با گسترش شهر و نیز افزایش جمعیت تعدادی از مداحان نوظهور وارد فعالیت شدند و با تقلید از بوشهری ها به چلاب زدن پرداختند.البته چندان استقبالی از آن ها نشد و بیشتر فعالان نوجوانانی بودند که خواهان وارد شدن در صحنه ها بودند.

امروز مداحی در شوش دیگر محدود نیست و شکل گیری تشکیلات آن و نظم دادن به صورتی که پراکندگی را حذف می کند باعث نوعی انسجام و تقسیم کار شده است و انتخابات برای گزینش مسئولین این نهاد نیز صورت گرفته است.مداحی جزئی از ماهیت شوش برای معرفی گردیده است.

تاریخ مداحی در شوش را می توان نوعی پردازش به گذشته ی تاریخی شوش دانست که قادر است تا خدمتگزاران به گذشته و مردم شوش را معرفی نماید.گرچه تلاش من برای بیان خاطرات مداحی بسیار محدود است اما می توان آن را نوعی جرقه برای آغازینی دانست که بسیار پر محتواتر است.به طور مثال در روستاهای شوش افرادی مانند سادات تفاخ که خود نیز مداحی می کردند و نیز بعضی از افراد که به زبان عربی در احمد آباد مداحی می کردند را نیز اضافه نمود.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 وحدت اقوام دستاورد بزرگ انتخابات است  [ يكشنبه، 4 اسفند ماه، 1398 ] 686 مشاهده
 شوش شناسی - قسمت بیستم - دقت  [ پنجشنبه، 12 آذر ماه، 1394 ] 1080 مشاهده
 افزايش كشت هويج در مزارع شهرستان شوش  [ يكشنبه، 1 اسفند ماه، 1395 ] 574 مشاهده
 غرق شدن یک مسافر نوروزی در کرخه  [ يكشنبه، 3 فروردين ماه، 1393 ] 3962 مشاهده
 برگزاری همایش شیرخوارگان حسینی در شوش  [ جمعه، 16 مهر ماه، 1395 ] 645 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب