امروز:  شنبه، 3 آذر ماه، 1403
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 12735      ارسال شده در مورخه : سه شنبه، 24 بهمن ماه، 1396 - 03:30   ._PRINT.  



شوش - ایران اُنا: در تشکیل بازار شوش نقش اصلی را دزفولی های مهاجر ایفا نمودند. افرادی مانند خانواده ی زربخش و پورصفایی، افسری و علامه، سرافراز و وفادار، کربول، تعبیرزاده و ... در رونق بازار نقش بسزایی داشتند.




استاد جعفر دیناروند - رئیس مرکز بررسی های اجتماعی ایران اُنا: اقتصاد شوش بدون شک مدیون بازاری است که در ابتدای تشکیل ایجاد شد.بررسی تاریخی تشکیل بازار را باید به ورود کاوشگران متصل نمود که تاثیر اصلی را بر سکنی گزینی داشتند.ابتدا به صورت فصلی ایجاد شد و حتی قبل از تشکیل کاروانسرا ها نوعی سیارکاری را ایجاد کرده بود.

اولین کسی که اقدام به ورود ارزاق به شوش نمود تا کارگران کاوشگر را خدمات رسانی کند مرحوم حاج عبدالحسن دانیالی بود.او که ابتدا به شکلی ساده اقدام به آوردن اجناس از دزفول می کرد ،در فعالیت های خود آن را گسترش داد به طوری که داروخانه ای معروف ساخت.

بازار شوش در ابتدای تشکیل به صورت منظم در کاروانسراها شکل گرفت.شکل این ساختمان ها به این صورت بود که ده کاروانسرا در جلوی خود مغازه هایی تشکیل می دادند و در درون آن خانواده ها سکنی می گزیدند.افرادی مانند مرعی قوماتی و عظیم پولادگر همراه با پدرش اولین های بازار بودند.

در تشکیل بازار شوش نقش اصلی را دزفولی های مهاجر ایفا نمودند.افرادی مانند خانواده ی زربخش وپورصفایی،افسری وعلامه،سرافراز و وفادار،کربول ،تعبیرزاده و ..در رونق بازار نقش بسزایی داشتند.حدود بازار شوش با برچیدن شدن کاروانسرا ها که اواخر دهه ی سی بود از میدان یازهرا آغاز می گشت.

شکل بازار دقیقا اطراف حرم بود و تا حسینیه ی اعظم به درازا می کشید.افرادی مانند حاج عبدالحسین دهان و حاج عباس قبطی نیز موثر در ادامه ی رونق بازار بودند.آن ها با کشاورزان رابطه ای درست داشتند و بیشتر، محصول خریدن را در دستور کار خویش قرار می دادند و البته اجناس و ارزاق در اختیار آن ها قرار می دادند.

هر مغازه ای ممکن بود انواعی از کالاها را داشته باشد.به طور مثال مرحوم قماشی علاوه بر نفت فروشی انواع وسایل بقالی را نیز در اختیار داشت.در پایین تر از بازار و حرم تنها یک عطاری وجود داشت که معروف به احمد نصیری بود و هنوز هم پابرجاست.در اطراف این عطاری انواع مغازه های پالان دوزی و مسگری نیز وجود داشت.

یخ فروشی مرحوم محمد ناسوتی هم مشتریان خاصی داشت.در آن زمان که یخچال در شوش وارد نشده بود کار یخ فروش ها سکه بود.در کنار آن نیز آهنگری مرحوم تقی سیاهی همیشه فعال بود و گاه برای ساخت داس و انواع وسایل کشاورزی مشتری داشت.در بالاتر از آن پارچه فروشی قنبر پور صفایی بود ، ضمن اینکه انواع چار پایان برای نعل زنی به دکان ی روبروی آن مراجعه می کردند.

مغازه های شوش و در واقع بازار شوش در ابتدای تشکیل تحت تاثیر کاوشگری و سپس کشاورزی روستایی قرار داشت اما با تشکیل شرکت های نیشکر و کاغذ پارس این شکل متغییر شد و رونقی بسیار سریع به خود گرفت.قرض دادن و نیز اعتماد به کارگران برای پرداخت اقساط بدون هیچ ضامنی انجام می شد.بازار شوش خصوصا در روزهای اول ماه که کاغذ پارس حقوق می داد یا هشتم که نیشکر به کارگران خود پول پرداخت می کرد بسیار شلوغ و هیجان انگیز بود.

برای اولین بار مرحوم جواد عطوان اجاق گازهایی برای پخت وارد شوش کرد و بغل مسجد جامع دکانی را باز نمود و همراه با سلیندر و البته قسطی در اختیار متقاضیان قرار می داد.گرچه در ابتدا استقبال زیاد نبود و نوعی دلخوری ایجاد کرده بود اما به مرور مردم از ترس فاصله گرفتند و از جمع کردن هیزم برای آتش ساختن کنار کشیدند.البته که بازار با این نوع وسایل زیاد تغییری نکرد و بیشتر مردم دنبال ارزاق و پارچه بودند.

قصابی ها هم رونق زیادی نداشتند.علت آن دو نکته بود.یکی اینکه شوش هنوز روستایی بود و مردم خود دارای دام و احشام بودند و البته با قصابی و ذبح آشنایی کافی داشتند و دوم اینکه یخچال و وسایل خنک کننده ای نبود تا مردم برای انبار کردن استفاده کنند.گوشت را برای همان ساعتی می خریدند که قرار بود غذا درست کنند.

قصابی های شمس آبادی و چوپان خلج معروف ترین آن ها بودند و در مقابل مغازه ی افسری ها قرار داشتند.حرف از خریدن کیلوها نبود و بر همین اساس اگر کسی یک کیلو گوشت می خرید یا مراسمی داشت و یا اینکه میهمان زیادی او را گرفته بود.

اولین میوه فروشی در بازار شوش را خانواده ی افسری بنا نهادند.مغازه ای بزرگ که البته یک بار سقف آن فروریخت . مردم با آزادی کامل نسبت به جداکردن میوه ها اقدام می کردند.اجناس بسیار ارزان بودند و هر کس به توانایی خویش خرید می کرد.بازار میوه فقط در اختیار این خانواده بود و سایر میوه فروش های خرد از این مکان خرید می کردند.در آن زمان بنگاه های میوه فروشی وجود نداشت.

بررسی خاطرات بازار شوش بسیار فراتر از این مطالب است و نویسندگان و علاقه مندان به تاریخ شوش می بایست چنین نوشته ای را تنها راهی برای آغازینی وسیع بدانند و نام افرادی که در توسعه ی بازار نقش داشتند را بنگارند و یادآوری کنند.تاریخ بازار شوش ،شکل های مختلف و مصالحی که در ساختن آن ها به کار می رفت را می توان نوعی بازنگری در نوشتن هایی دانست که نیاز مند به ماندن دارند.بازار شوش از نظرهای مختلفی قابل کنگاش و پژوهش است.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 اهدا ۳۰ راس گوسفند توسط یک خیر شوشی  [ جمعه، 11 تير ماه، 1395 ] 664 مشاهده
 اعلام برنامه های هفته تعاون در شهرستان شوش  [ شنبه، 11 شهريور ماه، 1396 ] 621 مشاهده
 آغاز بکار ستادهای انتخاباتی قالیباف در شوش  [ شنبه، 16 ارديبهشت ماه، 1396 ] 536 مشاهده
 مجید چعب مدیر یادمان والفجر 1 شد  [ جمعه، 18 اسفند ماه، 1396 ] 525 مشاهده
 ترامپ قطعا جواب مقتضی را دریافت خواهد کرد  [ جمعه، 17 آذر ماه، 1396 ] 457 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب