امروز:  شنبه، 3 آذر ماه، 1403
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 12828      ارسال شده در مورخه : دوشنبه، 6 فروردين ماه، 1397 - 03:30   ._PRINT.  



شوش - ایران اُنا: شوش مانند هر شهری دارای نام های خاصی است.این اسم ها که در طول تاریخ ایجاد شده اند دارای داستان هایی معین هستند.در واقع هر نام دارای پیشینه ی علتی است که باعث ایجاد شده است.




استاد جعفر دیناروند - رئیس مرکز بررسی های اجتماعی ایران اُنا: شوش مانند هر شهری دارای نام های خاصی است.این اسم ها که در طول تاریخ ایجاد شده اند دارای داستان هایی معین هستند.در واقع هر نام دارای پیشینه ی علتی است که باعث ایجاد شده است.برای توضیح بیشتر تنها به نکاتی که امروز هنوز هم باقی مانده اند اکتفا می کنم و سایر موارد را می توان در کتاب هایی نوشت و منتقل کرد.

مورد اول نام"چهار دستگاه" است.خیابانی که امروز شریعتی نامیده می شود اما مردم هنوز آن را به همان نام قدیمی می شناسند.علت این نام برگرفته از ساختمان سازی در دهه ی پنجاه است.در آن زمان ایجاد ساختمان با داشتن شکلی جدید و در واقع تو در تو مرسوم نبود و مردم ترجیح می دادند تا شکل سنتی خانه ها را داشته باشند.

در همین زمان آقایان عبدالرضا دانیالی،نصرالله زربخش و نیز مهندس فیلی اقدام به قرار داد با پیمانکارانی از دیگر شهر نمودند تا چهار دستگاه به شکل جدید برای آن ها بسازند.سهم مهندس فیلی دو دستگاه بود.شکلی تقریبا مدرن که در بیرون آن سنگ نما شده بود و همراه باشیشه به کار می رفت و در واقع سنگ و شیشه بود.این چهار دستگاه نمادی از نامگذاری گردید و هنوز هم ادامه دارد.شاید بعضی حتی دلیل آن را ندانند.

مورد دوم"احمد آباد" است.منطقه ای که هنوز به همین نام شناخته می شود و روبروی آخراسفالت آن دست آب قرار دارد.در آن زمان این منطقه خالی از سکنه بود و دو باغ بزرگ به نام های باغ احمد و باغ علا را داشت.مرحوم سید احمد احمدی که دارای نفوذ اجتماعی بود اقدام به ساختن خانه هایی در این مکان نمود و مردم محروم آن زمان نیز به پیروی از آن توسعه ی منطقه را رقم زدند.

گرچه این مرحوم می توانست در مناطق دیگری از شوش خانه سازی کند زیرا دارای قدرت مالی خوبی بود و حتی دولت نیز احترام او را داشت اما ترجیح داد تا در همین منطقه بماند و مردم را راهنمایی کند.مرحوم سید احمد احمدی به همین دلیل که مورد محبت مردم بود مشهور گشت و منطقه نیز به نام احمد آباد معروف شد.

مورد سوم واژه ی "آخراسفالت" است.این نام که گویی همچنان ماندگار است مربوط به اواخر دهه ی چهل است.در آن زمان شوش فاقد آسفالت جاده ها بود و در سال چهل و شش خیابان اصلی شهر و روبروی حرم دانیال که امروز امام خمینی(ر) نامیده می شود زیر سازی و آسفالت گردید.این کار تا نزدیک حسینیه ی اعظم و در نهایت به سمت پایین شهر کشیده شد.

به دستور دولت آسفالت آن تا حدی معین بود زیرا بودجه ی کافی در اختیار نداشت.دقیقا مکانی که امروز خیابان فرعی نانوایی شیخ راشد است این کار متوقف شد و آخر اسفالت  نامیده شد.با اینکه در دهه ی پنجاه این منطقه آسفالت شد و تا فلکه ی شهدا نیز رسید اما این نام همچنان بر جا باقی ماند.امروز دیگر از آخراسفالت به معنای اتمام اسفالت کاری خبری نیست اما نام همچنان پابرجاست.

مورد چهارم مربوط به "ابراهیم آباد" است.منطقه ای که قلعه عبدشاه نامیده می شد و روستایی در مجاورت شوش بود.کدخدایی آن بر عهده ی مرحوم حاج کلبعلی صیدالی بود که مردی خوش نام و کوشا بود.با شروع خانه سازی در شوش و نیز توسعه ی آن به سمت آن طرف شاوور کار ساختمان سازی نزدیک رودخانه نیز رایج شد.فردی که در آن بیشترین کوشش را داشت و ضمن خانه سازی خود نیز نفوذ اجتماعی معینی را منتقل می کرد مرحوم حاج ابراهیم دیناروند بود.

این فرد که اخیرا به رحمت ایزدی پیوست معروف به حاج ابر بود.مردم به پاس تشکر و قدردانی از او این منطقه را ابراهیم آباد نامیدند در حالی که کار کدخدایی را همچنان حاج کلبعلی انجام می داد اما معروف به ابراهیم آباد گشت.محترم بودن ایشان نزد شهرداری و کوشش های او برای دادن امکانات مانند آسفالت و لوله کشی آب دلیلی محکم برای این نام گشت.

مورد پنجم"حسن آباد" نام قبرستان آخراسفالت بود.این نام به این دلیل صورت گرفت که دولت قصد ایجاد قبرستان در پایین شهر را نمود و اقدامات خوبی را نیز انجام داد.اواخر دهه ی پنجاه با ایجاد غسالخانه ی نسبتا خوب توانست توجه ی مردم را به این منطقه جلب کند.اولین کسی که در این مکان دفن شد مرحوم حسن پشتکوهیان باوی بود که فردی خوش نام و جوان بود که بر اثر سانحه جان خود را از دست داد.

دفن او مصادف با نامگذاری نیز گردید.او ساکن در مطقه ی آخراسفالت بود و به همین دلیل تا مدت ها قبرستان حسن آباد نامیده شد.گرچه امروز کمتر از این نام استفاده می شود و نفوذ این مکان کم رنگ تر شده است اما قدیمی ها هنوز از همین نام استفاده می کنند.

مورد ششم که هنوز هم معروف است منطقه ی "خضیره" است.این منطقه دقیقا از میدان شهدای امروز شوش آغاز می شد و تا فضاهای بسیاری را پوشش می داد.تصاویر موجود از آن زمان تایید کننده این نام است.سبز بودن و سرشار بودن انواع گیاهان و بوته های خاص آن را به سرزمینی سبز تبدیل کرده بود و به همین دلیل خضیره به معنای سبز نیز به کار رفت.با اینکه اثری از سبزی آن زمان باقی نمانده است اما بسیاری از مردم هنوز از این نام استفاده می کنند.

البته نام های دیگری نیز در شوش مرسوم بود که بعضی از بین رفته و تعدادی نیز هنوز پابرجا هستند.کوشش هایی برای زنده نگه داشتن این نام ها و فرهنگ قدیمی شوش لازم می آید که امید است متصدیان شهر به فکر آن باشند.نام هایی مانند"گدار"،منطقه ی "آسیاب ها"،"رختشوخانه"،"مکینه"،"برق ستایش"،"دکتر یه تومنی"،"باغ مارها"،"مشک دوزی"،"پالان دوزی"،"حلبی سازی" و کولی ها از جمله ی آن هاست.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 نظریات تربیتی جعفر دیناروند/13- خصوصیات فردی  [ پنجشنبه، 12 شهريور ماه، 1394 ] 1138 مشاهده
 بیکارترین رشته‌ها در ایران کدامند؟  [ دوشنبه، 31 فروردين ماه، 1394 ] 1330 مشاهده
 توزیع بسته حمایت غذایی با دستور رئیس جمهور  [ سه شنبه، 24 آذر ماه، 1394 ] 1535 مشاهده
 فروش کلیه منجر به بیماری ایدز و مرگ شد  [ دوشنبه، 29 مرداد ماه، 1397 ] 431 مشاهده
 آغازثبت‌نام بیمه سلامت ازساعت 24 امشب  [ يكشنبه، 31 فروردين ماه، 1393 ] 1026 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب