امروز:  سه شنبه، 16 ارديبهشت ماه، 1404
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 12889      ارسال شده در مورخه : دوشنبه، 7 خرداد ماه، 1397 - 03:30   ._PRINT.  



شوش - ایران اُنا: عروسی در شوش قدیم با صفا تر از امروز بود.شام دادن محدودیتی نداشت و هر کس به هر اندازه که خواستار بود استفاده می کرد. سینی های بزرگ و چند نفره برای اقوام لر و عرب حالتی جمعی داشت و نوعی نزدیکی دل ها را مطرح می نمود.




استاد جعفر دیناروند - رئیس مرکز بررسی های اجتماعی ایران اُنا: مراسم عروسی در شوش دارای چهار شکل خرده فرهنگ بود که نشان دهنده ی نوعی تفاوت در برگزاری است.این چهار خرده فرهنگ که هر یک دارای خصوصیات ویژه است شامل دزفولی ها به عنوان اولین مردمی که در تشکیل شوش جدید تاثیر گذار بودند.طوایف عرب که عمدتا در روستاها سکنی داشتند.طوایف لر که مانند اعراب بیشتر در روستاها بودند و طوایف بختیاری که به دلیل اشتغال در دو شرکت هفت تپه مهاجر محسوب می شدند.

شاید کلیات شادی و خرسندی از وصلت مانند هم باشند اما تفاوت هایی نیز در مراسم ابتدایی تا برگزاری عروسی موجود بود که هنوز هم پا برجاست.باورهایی که عمدتا ناشی از گویش و سنت های پدرانه ی هر یک از اقوام چهارگانه است.نوع خواستگاری و باورهایی که محدود کننده ی ازدواج خارج از فامیل می گشت مهم ترین آن ها بود.

تغییراتی که با گذشت زمان در شوش حاصل شد بعضی از این باورها را دچار تغییر نمود و امروز کمرنگی آن ها احساس می شود، خصوصا مسئله ی ازدواج های فامیلی که محدود کننده ی این سنت می گشت.از این نظر می توان کلیات ازدواج را میان این چهار خرده فرهنگ مشابه دانست.

به زبان ساده در هر چهار شکل خواستگاری امری مهم تلقی می شد.مهریه برای تعیین وضعیت مطرح بود.عروسی به عنوان یک سنت لازم و ضروری مورد تایید قرار داشت و در نهایت کادو و هدیه به زوج های جوان به عنوان بخشی از تامین هزینه ها قابل دفاع بود.شوش با هر چهار شکل آن سازگار بود و هرگز مشکلی در این راه ایجاد نمی کرد.

در شوش جدید موسیقی نیز بخشی از مراسم را تشکیل می داد اما برای همه یک شکل نبود.در لرها ساز و دهل،در اعراب نوعی کمانچه ی محلی،در دزفولی ها خواندن اشعار و ترانه های محلی و در بختیاری ها تشمال و دستمال بازی معروف بود.

شوش قدیم که وسایل کافی در اختیار نداشت عروسی ها را ساده برگزار می کرد.گاه عروس را پیاده و زمانی نیز با اسب جا به جا می کردند.بعدا که نوعی وسیله وارد شوش شد از پیکاب و وانت بارها نیز استفاده می شد.به دلیل نزدیکی محل های عروس و داماد بیشتر مراسم و بردن عروس به شکل پیاده بود.چیزی به نام جهیزیه بران نیز مطرح و قابل ارائه بود.

در میان این چهار شکل ،نوعی عروسی نیز میان سادات برگزار می شد که اصلا موسیقی نداشت.بیشتر سادات شوش با صلوات عروس را به خانه می بردند و مردم نیز تنها همراهی موقتی می نمودند زیرا ادامه ای در بر نداشت.من به یاد ندارم که در این نوع مراسم حتی دست زدن هم وجود داشته باشد.

در مراسم عروسی های شوش بعضی از افراد که متعلق به اشخاص خاصی هم نبودند و خود را مقید و محدود به زبان یا گویشی خاص نمی نمودند با انواع حرکات خود مردم را به خنده می انداختند.آن ها بدون دریافت پول یا حق الزحمه ای تنها برای همکاری این کار را انجام می دادند.

در میان اقوام عرب رقص چوپیه دارای طرفداران فراوانی بود و همه ی فرهنگ ها آن را می پسندیدند و لذا نوعی آموزش نیز حاصل می شد به طوری که در این مراسم فقط اعراب به رقص و پایکوبی نمی پرداختند و دیگر اقوام هم برای همکاری مشغول رقص می شدند و البته طبیعی بود که مهارت لازم را نداشتند.

در میان اقوام لر هم نوازندگان به نواختن می پرداختند و رقص های معروف آن ها را به شکل های متفاوتی ارائه می نمودند.انواعی از رقص های تند و آرام که به وسیله ی یک فرد دستمال به دست رهبری می شد.البته استفاده از کمانچه به صورت غیر جمعی هم اجرا می گشت.در این مورد باز هم اعرابی بودند که برای همکاری این رقص را یاد گرفته بودند و خود را برای شریک نمودن در شادی فعال می نمودند.نوعی همدلی در میان مردم آن زمان وجود داشت.

در اقوام بختیاری هم دستمال بازی شکل زیبایی داشت و البته سخت هم بود.در این میان چوب بازی هم نوعی ورزش محسوب می گشت.افرادی که خواستار همکاری بودند خود را در این مسابقه شرکت می دادند و نوعی همدلی را منتقل می نمودند.مردم شوش هرگز دچار تفرقه و دو دستگی نشدند.تفاوت ها فقط نشان دهنده ی نگرش ها بود.

دزفولی ها هم از نظر لباس و نظم برگزاری و هم استفاده از موسیقی متفاوت از دیگر اقوام بودند.اگر تعارفی نباشد آن ها منظم تر مراسم را برگزار می کردند و هدیه و کادو را در مراسم دریافت نمی کردند و سه روزه را که نوعی مراسم هدیه گیری بود ،برگزار می نمودند.لباس های سبز نمادی از شادی برای آن ها بود.حنا بندان را آن ها بهتر برگزار می کردند . سوزم سوزه را آن ها ایجاد کردند.

عروسی در شوش قدیم با صفا تر از امروز بود.شام دادن محدودیتی نداشت و هر کس به هر اندازه که خواستار بود استفاده می کرد.سینی های بزرگ و چند نفره برای اقوام لر و عرب حالتی جمعی داشت و نوعی نزدیکی دل ها را مطرح می نمود.در بختیاری ها هم شام دادن رسم بود و هر کس به هر اندازه که می خواست استفاده می نمود.در دزفولی ها نظم شام دادن تک نفره بود و هرگز مانند سایر اقوام از سینی های بزرگ استفاده نمی شد.

نوشتن در باره ی فرهنگ عروسی در شوش قدیم و مطابقت آن با امروز نیازمند به ساعت ها وقت و صفحات بسیار دارد.شاید این نوشته تنها راهی برای آغاز باشد.باید بعضی از رفتارهای سخت و غیر قابل قبول برای امروزیان را بتوان مطرح کرد که در قدیم جاری بودند.نکاتی که اگر مطرح شوند تعجب آور خواهند بود.نکاتی مانند عدم توجه به نظر دختر که رایج ترین آن ها در زمان های قدیم بود.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 سقوط مرگبار پراید به کانال آب در جاده شوش  [ پنجشنبه، 22 مرداد ماه، 1394 ] 1680 مشاهده
 نماینده شوش: دولت قانون هوای پاک را اجرا کند  [ شنبه، 7 دي ماه، 1398 ] 740 مشاهده
 خاطرات شهر شوش - قسمت 41 - نانوایی ها  [ دوشنبه، 26 فروردين ماه، 1398 ] 583 مشاهده
 استاندار خوزستان خواستار اصلاح پل شوش شد  [ شنبه، 12 تير ماه، 1395 ] 767 مشاهده
 شوش رتبه نخست استان در حوزه روابط کار  [ دوشنبه، 27 مهر ماه، 1394 ] 1331 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب