کد خبر:
2205
ارسال شده در مورخه :
پنجشنبه، 29 فروردين ماه، 1392 -
03:30
تفسیر خبر؛
پرده آخر سناریوی ناکام فتنه در ونزوئلا
ایران انا: پیروزی میراث دار چاوز در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا، اگر چه با تلاش اپوزیسیون وابسته به غرب برای اغتشاش و به شکست کشاندن اعتماد مردم این کشور به سیاست های چاویستی همراه شد،
|
اما با تثبیت اوضاع امنیتی و حمایت کشورهای حوزه آمریکای لاتین، این پروژه ناکام ماند.
اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری که به پیروزیˈنیکلاس مادوروˈ بر رقیب غربگرایش ˈانریکه کاپریلسˈ منجر شد، واکنش زیادی از سوی رقیب شکست خورده به همراه داشت که برخی از ناظران از آن به عنوان توطئه ای برای بروز بی ثباتی در ونزوئلا یاد می کنند؛ سناریوی جدیدی که با حمایت امپریالیسم و با هدف زیرسوال بردن نتایج، ایجاد ابهام نسبت به آینده کشور، ایجاد دو دستگی در جامعه و سرانجام، کشاندن آن به ورطه بی ثباتی و درگیری، قصد هموار کردن مسیر نفوذ دوباره سلطه گران در منطقه را دارد.
در این میان، اختلاف آرای حدود 300 هزار رای، برای کاپریلس فرصت خوبی را فراهم ساخته تا بتواند ادعای خود مبنی بر تخلف در جریان رای گیری را دنبال و بهانه ای برای بی ثبات کردن هر چه بیشتر فضای سیاسی بیابد. این شائبه، درگیری های شدیدی به وجود آورد که این درگیری ها، میان هواداران ˈنیکلاس مادوروˈ رییس جمهور منتخب ونزوئلا و ˈانریکه کاپریلسˈ رقیب شکست خورده، 7 کشته و 61 زخمی بر جای گذاشت.
او این اتهام را در حالی مطرح کرده است که بسیاری از رسانه ها و ناظران بین المللی تایید می کنند، سیستم انتخاباتی ونزوئلا یکی از بهترین و پاکترین سیستم های انتخاباتی در جهان محسوب می شود، زیرا ساختار آن به گونه ای طراحی شده است که امکان دستکاری در آن وجود ندارد.
ˈتله سورˈ، شبکه خبری ونزوئلا در این زمینه به نقل از ˈلویزا اورتگاˈ دادستان کل ونزوئلا نوشت: درگیری های خشونت بار توسط مخالفان و افراد معترض به نتایج انتخابات برگزار شده در روز یکشنبه 14 آوریل، هفت نفر کشته و 61 نفر زخمی بر جای گذاشت. به گزارش خبرنگار تله سور، شاهدان عینی از افرادی موتور سوار که چهره خود را پوشانده بودند سخن گفتند که با سلاح گرم به سایرین حمله می کردند.
دو تن از کشته شدگان در درگیری های ایالت میراندا که بخش هایی از کاراکاس، پایتخت ونزوئلا نیز شامل آن می شود، جان خود را از دست داده اند. همچنین یک نفر در ایالت تاچیرا در مرز کلمبیا و دو تن دیگر نیز در ایالت زولیای غربی کشته شدند.
ˈارنستو ویه گاسˈ وزیر ارتباطات و اطلاعات، نامزد شکست خورده جناح راست ˈانریکه کاپریلسˈ را مسبب ایجاد آشوب ها و نابسامانی های اخیر که در ونزوئلا در حال رخ دادن است دانست.
ˈانریکه کاپریلسˈ رهبر اپوزیسیون این کشور، ˈمادرورˈ را به تقلب در انتخابات متهم کرد و خواستار بازشماری آرا شد، اما شورای ملی انتخابات ونزوئلا، بازشماری آرا را نپذیرفت و تاریخ 19 آوریل (30 فروردین) را روز مراسم تحلیف ریاست جمهوری ˈنیکلاس مادوروˈ اعلام کرد.
**شکست اعتصاب و عقب نشینی اپوزیسیون
---------------------------------------
بنا به گزارش خبرگزاری رسمی ونزوئلا ˈآ.و.نˈ، ˈنیکلاس مادوروˈ رییس جمهور جدید ونزوئلا روز سه شنبه اعلام کرد که دعوت شهروندان به اعتصاب عمومی در سراسر کشور از سوی مخالفین شکست خورده است و از قشر کارگران و جمعیت دانشجویی خواست تا با حفظ آرامش به سر کار خود بازگردند. وی همچنین هرگونه فعالیت خشونت بار و خرابکارانه از جمله حمله به خانه رییس شورای ملی انتخابات را محکوم کرده و مسوول این اعمال را ˈانریکه کاپریلسˈ دانست که باید پاسخگوی کشته شدگان باشد.
ˈافهˈ، خبرگزاری رسمی اسپانیا نیز ضمن مخابره اخبار ناهنجاری و آشوب در ونزوئلا نوشت: گروه معترض به نتیجه انتخابات تصمیم داشتند روز چهارشنبه (دیروز)، به خیابان ها بریزند، اما دولت ونزوئلا به شدت با این امر مخالفت کرد و رهبر مخالفان ناچار شد این تظاهرات را لغو کند.
خبرگزاری افه اسپانیا تاکید کرد: رییس جمهور ونزوئلا هر گونه راهپیمایی را محکوم و آن را غیر قانونی خواند و گفت: مخالفین در حال طراحی یک راهپیمایی در مرکز کاراکاس هستند، اما مردم آگاه و متعهد به چاوز، در این فتنه که چیزی جز کشتار و خونریزی ندارد، شرکت نخواهند کرد.
ˈال پائیسˈ، سایت خبری رسمی اسپانیا لغو تظاهرات روز چهار شنبه به وقت محلی ونزوئلا توسط ˈ انریکه کاپریلسˈ رهبر اپوزیسیون را نوعی عقب نشینی خواند هر چند مخالفان، هنوز بر بازشماری آرا انتخابات ریاست جمهوری تاکید دارند.
به گزارش ال پائیس، از هواداران خود خواست در خانه هایشان بمانند.
این عقب نشینی پس از آن انجام شد که اکثر دولت های حوزه آمریکای لاتین، نتایج انتخابات را تایید و از مادورو حمایت کردند.
** اتحاد منطقه ای آمریکای لاتین، موثرترین عامل در دفع توطئه
----------------------------
پس از اعلام نتیجه انتخابات در ونزوئلا کشورهای حوزه منطقه آمریکای لاتین و اتحادیه های منطقه ای از جمله ˈاوناسورˈ، از مشارکت بالای مردم ونزوئلا در رقابت های انتخاباتی تجلیل و حمایت کردند، اما آشوب های به وجود آمده توسط گروه اپوزیسیون و مخالفت شدید آنان با نتیجه آرا، این اتحادیه را بر آن داشت تا نشستی فوری تشکیل دهد که با توجه به موضع گیری های قبلی این کشورها، به نظر می رسد این اقدام با هدف حمایت از دولت جدید ونزوئلا صورت می گیرد.
نشست فوق العاده شورای سران اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی ˈاوناسورˈ (UNASUR) با موضوعیت ˈتجزیه و تحلیل وضعیت ونزوئلاˈ، امروز پنج شنبه 18 آوریل 2013 برابر با 29 فروردین، در شهر ˈلیماˈ، پایتخت پرو برگزار می شود.
اعضای اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی موسوم به اوناسور عبارتند از آرژانتین، بولیوی، شیلی، کلمبیا، اکوادور، پرو، اروگوئه، ونزوئلا، سورینام و گویان.
لازم به یادآوری است که کشورهای چپگرای منطقه آمریکای لاتین همواره در مقابل توطئه ها و کودتاهای نرمی که توسط امپریالیسم و وابستگان آن، برای روی کارآمدن دولتی غیر مردمی و نفوذ بیشتر خود در منطقه انجام می شود، واکنش تندی نشان داده اند. به عنوان مثال، می توان از رویداد تاریخی سال گذشته در پاراگوئه یاد کرد.
کودتای پاراگوئه که منجر به برکناری ˈفرناندو لوگوˈ رییس جمهور مردمی آن و روی کار آمدن دولتی غربگرا و غیر مردمی به ریاست ˈفدریکو فرانکوˈ شد، همبستگی دولتهای آمریکای لاتین را در واکنش به این عمل برانگیخت . لحظه به لحظه، انزوای دیپلماتیک دولت جدید پاراگوئه افزایش یافت. آرژانتین نخستین کشوری بود که سفیر خود را از پاراگوئه فرا خواند و در پی آن برزیل، ونزوئلا، کلمبیا، شیلی، اروگوئه، اکوادور، مکزیک و پرو سفرای خود را از پاراگوئه فرا خواندند و در آخرین اقدام خود، عضویت آن کشور را در اتحادیه کشورهای آمریکای لاتین ˈاوناسورˈ به حالت تعلیق در آوردند.
** آمریکا، چشم فتنه و کودتا
---------------------
به گزارش ˈلا ناسیونˈ، سایت خبری رسمی شیلی، ˈاوو مورالسˈ، رییس جمهور بولیوی، ایالت متحده آمریکا را به ایجاد تشنج و کودتا در ونزوئلا متهم کرد و گفت: اسنادی در دست است که نشان می دهد کاخ سفید با حمایت از نامزد غربگرای شکست خورده ˈانریکه کاپریلسˈ در حال طراحی کودتا در ونزوئلا است و در جهت حمایت از کاپریلس، رسما خواستار بازشماری آرا شده است.
اوو مورالس که مصاحبه مطبوعاتی سخن می گفت، ضمن به رسمیت شناختن پیروزی مادورو و اعلام حمایت خود از وی، افزود: ˈامپریالیسمˈ بار دیگر می خواهد با ایجاد تنش در منطقه، به تضعیف دموکراسی در یک کشور آمریکای جنوبی بپردازد. در واقع استراتژی ایالات متحده و متحدان آن، ایجاد فضای خشونت و بی ثباتی دموکراتیکی است تا به این بهانه، توحیهی برای مداخله سیاسی خود داشته باشد.
وی در پایان مصاحبه خبری، اعلام کرد روز 19 آوریل (30 فروردین) در مراسم تحلیف ریاست جمهوری مادورو شرکت خواهد کرد.
سایر کشورهای متحد منطقه نیز با ارسال تبریک به مادورو، از آمریکا خواستند تا نتیجه این انتخابات و پیروزی نیکلاس مادورو در میدان انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا را به رسمیت بشناسند.
به گزارش تارنمای خبری آمریکای لاتین ˈپرنسا لاتیناˈ، رییس جمهور آرژانتین ˈکریستینا فرناندسˈ ضمن تبریک به مادورو و حمایت قاطع از وی، از مقامات کشورهای آمریکایی خواست تا ضمن احترام به نتیجه آرا، هر چه سریعتر انتصاب مادورو به منصب ریاست جمهوری ونزوئلا را که در انتخاباتی شفاف صورت گرفته است را به رسمیت بشناسند چرا که این عمل به برقراری صلح در کشورهای آمریکای لاتین کمک زیادی می کند.
وی همچنین از کشته شدن 7 شهروند ونزوئلایی در درگیری موافقان و مخالفان مادورو اظهار تاسف کرد و کشته شدن این افراد را به کاپریلس، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا نسبت داد و از وی خواست تا برای اثبات ادعای خود، اسناد لازم را ارائه کند.
رئیس جمهور سابق برزیل نیز به شدت از مقامات آمریکایی برای حمایت از ایده اپوزیسیون ونزوئلا مبنی بر بازشماری آرا انتخابات ریاست جمهوری این کشور، انتقاد قرار داد.
دا سیلوا در رابطه با مقامات آمریکایی اعلام کرد: مقامات آمریکایی همیشه دوست دارند تا انتخابات دیگر کشورها را زیر سوال ببرند. چرا آن ها خود در رابطه با مسائل کشور خود نگران نمی شوند؟ چرا آن ها نمی گذارند ما برای کشور خود تصمیم گیری کنیم؟
خشم مقامات کشورهای آمریکای لاتین زمانی بیشتر شد که ˈجی کارنیˈ سخنگوی کاخ سفید در رابطه با بازشماری آرا گفته بود که بازشماری آرا امری ضروری به شمار می رود، مقامات ونزوئلا با انجام چنین عملی می توانند اعتماد همه مردم ونزوئلا را به خود جلب کنند و شورای انتخابات ونزوئلا، می بایست پیش از تصویب شدن نهایی نتایج انتخابات ریاست جمهوری باز شماری آرا را آغاز کند.
** احضار سفیر اسپانیا
--------------------
دولت ونزوئلا در اعتراض به اظهارات مداخله جویانه دولت راستگرای اسپانیا در باره انتخابات ریاست جمهوری این کشور آمریکای جنوبی، سفیر خود را از مادرید فراخواند.
خبرگزاری رسمی اسپانیا ˈافهˈ، به تنش لفظی ایجاد شده میان اسپانیا و ونزوئلا پس از انتخابات ریاست جمهوری این کشور اشاره کرد و نوشت: وزیر خارجه ونزوئلا ˈالیاس خائوآˈ پس از بیانات ˈخوسه مانوئل گارسیا مارگالوˈ وزیر خارجه اسپانیا در مورد نتایج انتخابات روز یکشنبه در این کشور آمریکای جنوبی، سفیر ونزوئلا در مادرید را فراخواند.
وزیر خارجه اسپانیا، نزدیک بودن آرای ˈمادوروˈ با رقیب سرسخت خود ˈانریکه کاپریلسˈ را نشانه ˈقطبی شدن شدیدˈ جامعه ونزوئلا خوانده بود.
ˈگارسیا مارگالوˈ همچنین مدعی شد که شرایط ونزوئلا پس از مرگ چاوز تغییر کرده است و این وضعیت ایجاب می کند مذاکرات میان نیروهای سیاسی این کشور با هدف توافق با مخالفان در چارچوبی متفاوت با گذشته آغاز شود.
این سخنان خشم مقامات ونزوئلا را برانگیخت و وزیر امور خارجه ونزوئلا با انتقاد شدید از این اظهارات، آن را نشانه شناخت اندک همتای اسپانیایی اش از نتایج انتخابات ونزوئلا دانست و در کنفرانس خبری خود گفت: ما سخنان وزیر خارجه اسپانیا را همانطور که رییس جمهوری منتخب تقاضا کرده است، رد می کنیم.
روزنامه خبری رسمی اسپانیا ˈال موندوˈ نیز به نقل از وزارت امور خارجه اسپانیا نوشت: اسپانیا، انتخاب مادورو به عنوان رییس جمهور ونزوئلا به رسمیت می شناسد اما بابت سخنان وزیر امور خارجه، عذرخواهی نخواهد کرد.
انتهای خبر / پایگاه خبری ایران آنلاین (ایران انا) / کد خبر 3284 - 91
امانت داري و اخلاق مداري
استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع مجاز است.
|