برخی از نمایندگان هم میخواهند مکالمات را شنود کنند!یکی از موضوعاتی که سال گذشته، بحث بسیاری بر سر آن شد، تعطیلات نمایندگان مجلس بود. هنگامی بود که موضوع تعطیلات در مجلس، به اندازهای داغ شد که حتی برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به فکر کم کردن آن و حتی تغییر آییننامه داخلی مجلس برآمدند و سرانجام به صورت طرح یک فوریتی پیش از تعطیلات سال 92 به هیأت ریسه مجلس دادند.
به گزارش «تابناک»، موضوع تعطیلات در مجلس تا جایی پیش رفت که حتی برخی از نمایندگان به فکر حذف عاشورا و تاسوعا از برنامه تعطیلات رسمی کشور افتادند، به گونهای که اللهیار ملکشاهی گفته بود: طرحی با امضای نمایندگان تهیه شده که بر پایه آن، بخشی از تعطیلات رسمی کشور حذف شود. در این طرح، تاسوعای حسینی، 29 اسفند و حتی شهادت امام رضا(ع) جزو روزهای پیشنهادی برای حذف تعیلی آن بود که البته این کار، واکنش علما و روحانیون را به دنبال داشت و از دستور کار نمایندگان خارج شد.
اما موضوع جالب این بود که نمایندگان مجلس با اینکه میخواستند از شمار روزهای تعطیل رسمی کشور کاسته شود، خود راضی نشدند از تعطیلات تابستانیشان صرفنظر کنند؛ تعطیلات تابستانی نمایندگان مجلس، یکی از موضوعات جنجال برانگیز نمایندگان مجلس بود. به همین سبب در تیرماه سال جاری، یک فوریت طرح اصلاح ماده(84) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی که با امضای 25 نماینده تقدیم مجلس شده بود، مورد بررسی قرار گرفت.
این طرح بر این نکته تأکید داشت که تعطیلات یک ماهه تابستان نمایندگان حذف شده و این مدت برای سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه و رسیدگی به وظایف نمایندگی اختصاص یابد.
بنا بر ماده 84 آییننامه داخلی مجلس ـ که تصویب آن به پیش از انقلاب برمیگردد ـ تعطیلات تابستانی مجلس در هر سال سی روز است که زمان آن با تشخیص مجلس تعیین میشود. هیأت رئیسه میتواند در تنظیم برنامه جلسات علنی و کمیسیونها به گونهای عمل کند که نمایندگان در هر ماه، یک هفته کاری نیز برای رسیدگی به وظایف نمایندگی فرصت داشته باشند.
بنا بر این گزارش، اما طرح این موضوع در مجلس در حالی که انتظار میرفت با استقبال نمایندگان روبهرو شود با مخالفت شدید نمایندگان روبهرو شد.
در این باره، قاضی پور در مخالفت خود با این طرح گفت: ما به مرخصی نمیرویم و در مدت تعطیلات نیز به نقاط روستایی حوزه انتخابیه خود سرکشی میکنیم. ما در تهران و به ویژه در در مجلس راحتیم، سر موقع غذا میخوریم و سر موقع کار میکنیم؛ بنابراین، شما برادران عزیز در کمیسیون بوده و در صحن علنی حضور فعال داشته باشید و تأخیر نداشته باشید، همین کفایت میکند.
این نماینده مجلس ادامه داد: رفتن نمایندگان مجلس به مرخصی اسمش مرخصی است، ولی در واقع مأموریت است. نمایندگانی که زحمت میکشند، خودشان میدانند که مرخصی اصلاً معنایی ندارد، زیرا ما نمایندگان شهرستانی، باید در شهرستان خود باشیم و اگر یک روز موبایل ما خاموش باشد، باید به صدها تن پاسخ دهیم.
وی در پایان با تأکید بر اینکه این طرح، طرحی تبلیغاتی برای تعداد اندکی از نمایندگان است و بنابراین نباید به چنین طرحی رأی مثبت داد، گفت: اجازه دهید تا نمایندگان به حوزههای انتخابیه خود سرکشی کنند و با مردم، کشاورزان، روستاییان و مسئولان شهری خود دیدار داشته باشند و کارهای نمایندگی خود را انجام دهند.
همچنین رئیس مجلس در این باره گفت: در این روزها ـ که نام آن تعطیلات تابستانه است ـ بیشتر نمایندگان کار سرکشی به حوزه انتخابیه را انجام میدهند؛ بنابراین، هنگامی که نمایندگان چنین کاری را انجام میدهند، چرا عنوان تعطیلات تابستانی را یدک بکشند. وقتی نمایندگان برای سرکشی به مناطق خود میروند، میتوان این یک ماه را هم جزو مواردی گذاشت که نمایندگان به حوزه انتخابیه میروند.
این گزارش در ادامه میافزاید، سرانجام پس از بیان دیدگاههای شمار دیگری از نمایندگان، یک فوریت طرح حذف تعطیلات تابستانی نمایندگان با 84 رأی موافق، 139 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع به تصویب نمایندگان نرسید؛ اما به واقع تعطیلات نمایندگان یا به عبارت دیگر، روزهای کاری نمایندگان با احتساب روزهایی که مجلس نشست علنی دارد و همچنین حضور نمایندگان در کمیسیونها چند روز میشود؟
نمایندگان در آغاز سال 92 اولین جلسه رسمی خود را از 18 فروردین آغاز کردند، همچنین سال 92 به غیر از روزهایی که در18 روز ابتدای سال و همچنین تعطیلات رسمی که در روز پنجشنبه و جمعه قرار داشت 14 روز بود از سوی دیگر در سال جاری 105 روز پنج شبنبه و جمعه وجود داشت.
ناگفته نماند که نمایندگان ماهانه، یک هفته نیز به دلیل سرکشی به حوزه انتخابیه تعطیل هستند که از چهارشنبه شروع میشود و تا یکشنبه که نمایندگان در صحن علنی حاضر میشوند، ادامه دارد (نزدیک ده روز در ماه)؛ افزون بر این، نمایندگان مجلس سالی سی روز نیز به تعطیلات تابستانی میروند.
اما مجموع تعطیلات نمایندگان در سال 92 به شرح زیر است:
اول سال: 18 روز اول
تعطیلات آخر هفته: 105 روز
تعطیلات ماهانه: 100 البته منهای روزهای پنجشنبه و جمعه
تعطیلات رسمی: 14 روز
تعطیلات تابستانی: 30 روز
مرخصی 20 روز
با جمع این ارقام، نمایندگان محترم در سال جاری، 287 روز تعطیلی داشتهاند؛ یعنی آنان از مجموع 365 روز سال، 78 روز کاری را در مجلس شورای اسلامی گذراندهاند!
ذکر این مهم لازم است که این 78 روز کاری نمایندگان، بدون احتساب روزهایی است که برخی از نمایندگان به دلایلی غیبت میکنند و یا بنا بر شرایطی در مأموریتهای داخل یا خارج از کشور هستند.