امروز:  جمعه، 29 فروردين ماه، 1404
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 5596      ارسال شده در مورخه : چهارشنبه، 15 مرداد ماه، 1393 - 03:30   ._PRINT.  



تهران - ایران اُنا: ازدواج های نوجوانان و خردسالان، مساله ای است که کارشناسان و قانونگذاران نظرها و دیدگاه های گوناگونی در مورد آن ارایه کرده اند.



قانون و چالش ازدواج های زودهنگام

به گزارش ایران اُنا، با توجه به پیامدهای گوناگون ازدواج های زودرس، بسیاری از کارشناسان مسائل اجتماعی، این پدیده را چالشی به شمار می آورند که تهدیدهایی جدی را پیش روی سلامت فردی و اجتماعی افراد قرار می دهد.

از این دیدگاه، آسیب های گریزناپذیر روحی و جسمی، پیامدهای نامطلوب اجتماعی همچون ازدواج های ناکام، از هم پاشیدگی خانوادگی، گسترش طلاق، بی سوادی و حتی معضلاتی چون اعتیاد و فحشا از نتایج مستقیم ازدواج کودکان به شمار می رود.

البته برخی صاحبنظران مسائل اجتماعی به این پدیده نگاهی نسبی گرایانه تر دارند.

«فیروزه مهاجر» نویسنده و استاد دانشگاه تهران، بر این باور است که در تحلیل پدیده ازدواج کودکان باید به شرایط رخداد آن توجه داشت.

این فعال حقوق زنان در گفت و گو با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی در فضای مجازی، گفت در این مورد مصاحبه نمی کند، اما عقیده دارد در بررسی پدیده ازدواج کودکان، بهتر است حرف خانواده های عروسان خردسال و نوجوان را شنید، زیرا آن ها حتما بیشتر از ما بچه هایشان را دوست دارند.

همچنین باید دید، دختران یاد شده از چه خانواده هایی بوده اند. در چه شرایطی ازدواج کرده اند. آیا خانواده آنان فقیر یا از نبود امکان تامین امنیت دختران خود در هراس بوده اند یا خیر.

با وجود این دیدگاه های گوناگون در مورد ازدواج کودکان در میان ناظران و کارشناسان مسائل اجتماعی، قانونگذاران نیز نظرهایی متفاوت در این زمینه دارند.

«مهر انگیز مروتی» نماینده دوره ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی در گفت و گوی روز یکشنبه دوازدهم مردادماه با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی، از ازدواج کودکان به عنوان آسیبی اجتماعی یاد کرد که باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد.

عضو پیشین کمیسیون بهداشت و درمان و نیز فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی این پرسش را مطرح کرد که دختری در سن پایین و مقطع تحصیلی راهنمایی، چگونه می تواند مادر و همسر مناسب و کاملی در جامعه امروزی باشد؟

مروتی افزود: متاسفانه در روستاها و شهرهای کوچک، ازدواج کودکان هنوز شایع است که هیچ فکر و اندیشه ای پشت آن نیست و به آسیب های دیگری همچون طلاق منجر می شود.

به باور مروتی، این پدیده که می توان آن را نسل کشی یا دخترکشی نامید، برآمده از فقر اقتصادی و فرهنگی است و از این رو لازم است دوستان ما در مجلس و دولت زمینه ساز تجدید نظر در تعیین سن قانونی ازدواج شوند.

** فراز و نشیب های قانون سن ازدواج

نخستین قانون مربوط به سن ازدواج در سال 1313 خورشیدی تصویب شد و ماده 1041 قانون مدنی، کمینه سن ازدواج برای دختران و پسران را به ترتیب 15 و 18 سال تعیین کرد.

در سال 1353، قانونی با عنوان «حمایت از خانواده»، کمینه سن ازدواج در ایران را به شکل چشمگیری افزایش داد.

در این قانون، کمینه سن ازدواج برای دختران 18 سال و برای پسران 20 سال تمام خورشیدی در نظر گرفته شد.

البته در این قانون ها، تبصره هایی در نظر گرفته شد تا ازدواج زیر سن تعیین شده نیز بر پایه رای و تصمیم دادگاه امکان پذیر باشد.

در سال 1361، کمینه سن قانونی ازدواج از 18 و 20 سال خورشیدی به یکباره به 9 و 15 سال قمری برای دختران و پسران کاهش یافت.

پس از فراز و نشیب های سن قانونی ازدواج، در نهایت، مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1381 رای به اصلاح ماده 1041 قانون مدنی داد و کمینه سن ازدواج برای دختران و پسران به ترتیب 13 و 15 سال خورشیدی تعیین شد.

البته در اصلاحیه سال 1381، این امکان فراهم آمد تا بنا بر خواست پدر یا جد پدری و تشخیص دادگاه، دختران زیر 13 سال هم بتوانند به عقد ازدواج درآیند.

هر چند شماری از صاحبنظران مسائل اجتماعی و قانونی معتقدند، این سن با واقعیت های جامعه کنونی ما تناسبی ندارد، ولی شماری از نمایندگان مجلس نظری متفاوت با این دیدگاه دارند.

** قانون موسع یا کارآمد؟

«سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی» نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، معتقد است ما قانونگذاران در بیشتر موارد باید حداقل های قانونی را در نظر بگیریم.

به عبارتی، باید آزادی های قانونی مورد توجه قانونگذار باشد، زیرا قانون باید از ویژگی موسع بودن برخوردار باشد نه اینکه آزادی ها را محدود کند.

قاضی زاده در گفت و گو با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: آمار اعلام شده در مورد ازدواج های زودهنگام (بیش از 40 هزار نفر در سال 1392)، شمار زیادی نیست.

البته این نوع ازدواج ها بیشتر در خانواده هایی رخ می دهد که از نظر اقتصادی ضعیف هستد.

بنابر این، آسیب های دیگری در کار است که سبب می شود، ازدواج هایی از این دست صورت گیرد و از این رو قانون دارای ضعف نیست.

قاضی زاده تاکید کرد: باید بین شرع و قانون ما تناسب وجود داشته باشد. وقتی دختر و پسر ما از نظر جسمی بالغ می شوند، نباید ازدواج را که امری حلال است، حرام اعلام کنیم؛ زیرا این مساله می تواند زمینه ساز گسترش روابط خارج از زناشویی شود.

نماینده مشهد و کلات ادامه داد: در شماری موارد، بلوغ در سنین پایین تر از سن قانونی ازدواج رخ می دهد و با بلوغ زودرس روبرو می شویم.

در این شرایط، تغییر قانون بی معنی و زمینه ساز روابط غیر متعارف یا سرکوب امیال و خواسته های غریزی است.

قاضی زاده در پاسخ به پرسشی در زمینه چرایی تفاوت نظر کارشناسان اجتماعی و قانونگذاران در مورد کمینه سن ازدواج گفت: ادعاهای این دوستان باید از نظر علمی ثابت شود. اگر این کارشناسان از نظر فیزیولوژیک (اندام شناسی) توانستد ثابت کنند، سن بلوغ دختران و پسران ما بالا رفته و به 17 یا 18 سالگی رسیده، اصلاح قانون نیز قابل بررسی است.

در این پیوند «مهدی عیسی زاده» نماینده میاندوآب، شاهین دژ و تکاب نیز در گفت و گوی یکشنبه دوازدهم مرداد ماه به بیان دیدگاه خود پرداخت.

عیسی زاده گفت: در مساله ازدواج های زودهنگام، ملاک فقط شناسنامه نیست. زیرا کسانی هستند که با سن بالا ازدواج می کنند و اختلاف سنی کمی با همسران خود دارند، ولی زندگی موفقی ندارند.

در برابر، در حوزه انتخابیه من، زوج هایی را دیده ام که دختر در سن 12 و پسر در سن 17 سالگی ازدواج کرده است و زندگی خوبی دارند.

البته این نکته ای غیر قابل انکار است که با توجه به مشکلات اقتصادی فراوان، برخی حتی با سن بالا نیز نمی توانند چرخ های زندگی را بچرخانند و این سوال مطرح می شود که زوج های جوان چگونه با دشواری های کنونی موفق به اداره زندگی خواهند شد.

نماینده میاندوآب، شاهین دژ و تکاب افزود: من به طور کلی مخالف ازدواج با سنین پایین نیستم، زیرا ما اگر بتوانیم با آموزه های مذهبی جامعه را روشن و با فساد مقابله کنیم، شاهد نتایج مثبتی خواهیم بود. با این حال، مشکلات زیادی پیش روی زندگی مستقل زوج های جوان وجود دارد.

اصلاح قانون سن ازدواج از نظر برخی کارشناسان مسائل اجتماعی نیز کم اهمیت شمرده شده است، زیرا بسیاری از ازدواج های زودهنگام از مجراهای قانونی نمی گذرند و در عمل، کاهش یا افزایش کمینه سن ازدواج تاثیر چندانی بر پدیده ازدواج کودکان ندارد.

البته این کارشناسان تاکید دارند، تشدید مجازات والدینی که کودکان خود را زیر سن قانونی به ازدواج در می آورند، در کنار راهکارهای فرهنگی و اجتماعی می تواند تاثیر قابل توجهی در رویارویی با این چالش داشته باشد.

** سخن پایانی

دیدگاه های گوناگونی در مورد بایسته های قانونی مربوط به چالش ازدواج کودکان وجود دارد که مهمترین این بایسته ها، به روز رسانی قانون تعیین کمینه سن ازدواج است.

در برابر نظرهای مخالفان تغییر قانون، موافقان اصلاح بر این باورند که سن کمینه ازدواج تناسبی با واقعیت های جامعه کنونی ما ندارد.

همچنین، اصلاح قانون سن ازدواج می تواند مسیر برخورد قضایی و قانونی با کسانی که خردسالان و نوجوانان خود را وادار به ازدواج زودهنگام می کنند، هموار و زمینه مجازات شدیدتر عاملان این آسیب اجتماعی را فراهم کند.

از سید محمد کاظمی -گروه تحقیق و تفسیر خبر



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 تشبیه احمدی‌نژاد به یک پیامبر!  [ شنبه، 12 بهمن ماه، 1392 ] 935 مشاهده
 روایت باقرزاده از دفترچه شهید تفحص شده  [ دوشنبه، 4 آذر ماه، 1392 ] 1009 مشاهده
 پس از مرگ بر ما چه می گذرد؟  [ يكشنبه، 4 آبان ماه، 1393 ] 2118 مشاهده
 نظرجنتی‌درموردعضویت‌مسئولان‌درفیس‌بوک  [ چهارشنبه، 23 بهمن ماه، 1392 ] 1091 مشاهده
 قرآن کریم محور و اساس نظام اسلامی ایران است  [ جمعه، 21 فروردين ماه، 1394 ] 1563 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب