امروز:  شنبه، 3 آذر ماه، 1403
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 5838      ارسال شده در مورخه : جمعه، 21 شهريور ماه، 1393 - 03:30   ._PRINT.  



تهران - ایران اُنا: پایبندی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به نتایج بازشماری آرا، راه را برای سوء استفاده طرف های خارجی مانند آمریکا و بی ثباتی های داخلی در عرصه سیاسی، اقتصادی و امنیتی خواهد بست.



پیامدهای بحران انتخابات در افغانستان

«بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل متحد، در آستانه اعلام نتایج رسمی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه ای از 2 نامزد انتخابات خواست درباره تشکیل دولت وحدت ملی به توافق برسند.

این درخواست پس از آن مطرح شد که «عبدالله عبدالله» یکی از 2 نامزد دور دوم انتخابات افغانستان، بار دیگر خود را پیروز انتخابات خواند و امیدها برای توافق درباره تشکیل دولت وحدت ملی را کمرنگ کرد.

به نوشته هجدهم شهریور خبرگزاری «فرانسه»، بان کی مون از عبدالله عبدالله و «اشرف غنی احمدزی» دیگر نامزد ریاست جمهوری افغانستان، خواست توافق بیست و یکم تیرماه درباره دولت وحدت ملی را نهایی کنند.

دبیرکل سازمان ملل متحد رویارویی با چالش های افغانستان را نیازمند «مشارکت واقعی» دانست و اعلام کرد این سازمان نتایج نهایی بازشماری آرا را که در تاریخ 13 شهریور به پایان رسید، به زودی منتشر می کند.

این در حالی است که بیم و نگرانی از به خشونت کشیده شدن تظاهرات خیابانی از طرف هواداران نامزدهای انتخابات وجود دارد.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از آن به بحران کشیده شد که عبدالله عبدالله نخستین نتایج اعلام شده از دور دوم انتخابات را که بر پایه آن احمدزی پیشتاز بود، نپذیرفت و مدعی شد تقلب گسترده ای در انتخابات روی داده است.

وی تهدید کرد اگر آرا بازشماری و بازرسی نشود، حکومت موازی تشکیل خواهد داد.

2 نامزد ریاست جمهوری پس از میانجیگری سازمان ملل متحد و معاونان رییس جمهوری افغانستان و وزیر امورخارجه آمریکا موافقت کردند تمام آرا زیر نظر سازمان ملل، نمایندگان 2 نامزد، ناظران بین المللی و رسانه ها بازشماری شود.

بر پایه این توافق پس از بازشماری، نفر نخست رییس جمهوری و نفر دوم رییس اجرایی دولت خواهد شد و پس از 2 سال با فراخوانی لویه جرگه (مجلس بزرگان محلی) و اصلاح قانون اساسی، سمت ریاست اجرایی دولت به نخست وزیری تغییر می یابد.

مرحله نخست انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شانزدهم فروردین برگزار شد، اما با توجه به اینکه هیچ یک از نامزدها نتوانستند بیش از 50 درصد آرا را به دست آورند بر پایه ماده شصت و یکم قانون اساسی دوره دوم انتخابات بیست و چهارم خردادماه میان 2 نامزدی برگزار شد که بیشترین رای را به دست آورده بودند.

با وجود گذشت بیش از 2 ماه از زمان برگزاری انتخابات، هنوز مردم افغانستان در انتظار اعلام نتایج رسمی هستند.

** بحران و علت ها

هنگامی که نخستین نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان اعلام شد عبدالله عبدالله آن را نپذیرفت و کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و دولت کنونی را به تقلب گسترده در انتخابات متهم کرد.

با اینکه سازمان ملل و آمریکا برای میانجیگری وارد عمل شدند، اما همچنان بحران و اختلاف بر سر این انتخابات وجود دارد.

درباره علت این اختلاف ها عواملی گوناگونی به چشم می خورد که تارنمای مرکز مطالعات «الجزیره» هفدهم شهریور طی گزارشی به برخی از آنها اشاره کرده است:

1- طرح ادعای تقلب گسترده در انتخابات

انتخابات در شرایطی برگزار شد که فضا برای تقلب از سوی همه طرف های شرکت کننده در انتخابات فراهم بود و آنان می توانستند از این شرایط سوء استفاده کنند.

وخامت اوضاع امنیتی، مستقل نبودن برخی اعضای کمیسیون انتخابات، دخالت برخی مسوولان اداره ها و نهادها و نظامیان در مساله انتخابات و هواداری آنان از یک نامزد فرصت تقلب در انتخابات را فراهم می آورد.

تارنمای «رادیو صدای» آمریکا نهم شهریور نوشت: کمیسیون مستقل انتخابات به سود برخی شخصیت ها عمل کرد.

با این همه، دبیرکل این کمیسیون مانند یکی از نامزدهای مرحله دوم انتخابات (عبدالله)، اتهام تقلب در انتخابات را به رییس دارالانشای کمیسیون انتخابات وارد دانسته است.

این نامزد از «حامد کرزی» رییس جمهوری افغانستان خواست وی را از سمت خود برکنار کند.

البته بر پایه گزارش دهم شهریور خبرگزاری «بخدی» افغانستان، اتهام تقلب فقط به رهبران کمیسیون مستقل انتخابات محدود نشد، بلکه برخی نمایندگان ایالتی این کمیسیون نیز مورد اتهام قرار گرفته اند.

کمیته مستقل انتخابات طی دوره برگزاری انتخابات، پنج هزار و 388 تن از کارمندان خود را به سبب متهم شدن به تقلب از کار برکنار کرد.

بر پایه گزارش خبرگزاری بخدی افغانستان، از آنجا که گرایش های حزبی و طایفه ای در پایه ریزی بسیاری از نهادهای دولتی و اداره ها نقش داشته و آنها بر پایه اصول شکل نگرفته اند بنابراین هر یک از مدیران به هواداری از یکی از نامزدها برخاست.

رییس کمیسیون مستقل انتخابات نیز با توجه به این موضوع، اعلام کرد نام استانداران، فرماندهان پلیس و شهردار های متهم به تقلب در انتخابات، در فهرستی به رییس جمهوری داده شده و از دولت خواسته است آنان را از کار برکنار کند.

حتی شماری از اعضای امنیتی و نظامی که در مناطق دور سلاح در اختیار دارند برخی کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات را به تقلب وادار کردند.

در این پیوند، تارنمای رسمی تلویزیون «نورین» افغانستان، نهم شهریور گزارش کرد: نیروهای مسلح و فرماندهان ارتش در بسیاری از استان ها کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات را برای تقلب در فشار قرار دادند.

2- وخامت فضای برگزاری انتخابات

کسانی که اوضاع افغانستان را دنبال می کنند به خوبی می دانند انتخابات در شرایط امنیتی ناگواری برگزار شد؛ به طوری که در برخی مناطق امکان گشایش مرکزهای رای گیری وجود نداشت.

بر پایه گزارش هشتم شهریور تارنمای «خامه پرس»، از 6 هزار و 236 مرکز رای گیری 908 مرکز در روز برگزاری انتخابات بسته بود. صندوق های بسیاری از مناطق که مردم پای صندوق های رای حضور نیافتند، با آرای تقلبی انباشته شد و به سبب اوضاع امنیتی ناگوار نظارت بر این مراکز امکان پذیر نبود.

البته رسانه های غربی حضور مردم افغانستان پای صندوق های رای در هر 2 مرحله را گسترده می خواندند که این تارنما درباره دلیل آن می نویسد: آمریکا می خواست با این تبلیغات اینگونه وانمود کند که در حالی از افغانستان عقب نشینی خواهد کرد که کشوری با دولت مردمسالار وعده داده شده بر سر کار آمده و میزان مشارکت حتی از کشورهای باثبات بیشتر است.

** نپذیرفتن اصول بازی مردمسالاری

بازی مردمسالاری دارای اصول و ضوابطی است و اگر طرف های سیاسی در شرایط استثنایی مانند افغانستان این شرایط را پذیرفته و در آن مشارکت کنند باید نتیجه آن را هرچه باشد، بپذیرند.

آنچه امروز در افغانستان رخ می دهد بر خلاف اصول این بازی است.

اصول مردمسالاری اقتضا می کند که پیروز و بازنده موقعیت خود را بپذیرند اما طرف های شرکت کننده در انتخابات افغانستان فقط خود را پیروز کارزار می دانند و تهدید می کنند اگر نتیجه انتخابات برخلاف خواسته آنان باشد تلاش خواهند کرد دولت را از پای در آورند یا دولت موازی تشکیل می دهند.

** آمریکا و بحران آفرینی

از برجسته ترین علت های بروز بحران سیاسی کنونی در افغانستان گرایش و منافع آمریکا است؛ زیرا این کشور می توانست برای برگزاری انتخابات، تامین امنیت آن و اعلام نتایج قطعی همکاری هایی با دولت داشته باشد.

اما واشنگتن با پرهیز از ورود به موضوع، رقبا را به ادامه طرح خواسته های خود تشویق کرد.

از دید کاخ سفید بحران تازه سبب می شود فرصت تحمیل اراده آمریکا بر افغانستان فراهم شود.

مورد پسند این کشور است که افزون بر ریاست جمهوری، جایگاه اجرایی دیگری در افغانستان به وجود آید تا مراکز قدرت گوناگون، از تکرار دوباره تجربه واشنگتن با کرزی جلوگیری کند.

واشنگتن در دوران ریاست جمهوری کرزی، در موضوع هایی مانند توافق نامه امنیتی به نتیجه نرسید.

بنابراین آمریکا با بحران انتخابات را فرصتی می بیند که با چانه زنی با نامزدها به خواسته خود که نزدیک به پنج سال برای رسیدن به آن تلاش کرده است، دست یابد.

** آثار ناشی از بحران انتخابات

آثار برخاسته از بحران انتخابات ریاست جمهوری بر جامعه افغانستان ویرانگر بوده است. این کشور از جنبه اقتصادی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی زیان های فراوانی دید.

1- آثار اقتصادی

بحران سیاسی کنونی بر اقتصاد افغانستان تاثیر ویرانگری داشته است. گردش کالا در بازار متوقف شد و درآمد گمرکی دولت کاهش یافت.

ثروتمندان در حال بیرون بردن سرمایه از کشور هستند و بیکاری بیشتر شد زیرا اندک کارخانه های فعال تعطیل شده اند.

بر پایه گزارش سوم شهریور تارنمای شبکه «بی. بی. سی»، وزیر امور مالی افغانستان گفته است کشور به سبب تاخیر در اعلام نتیجه انتخابات، پنج میلیارد دلار زیان دیده است.

بر پایه این گزارش، پس از بروز این بحران 6 میلیارد دلار ثروت های شخصی از کشور خارج شده و درآمدهای دولت نسبت به سال پیش 25 درصد کاهش داشته است.

وزیر امور مالی افغانستان درباره بحران مالی گسترده ناشی از تاخیر بیشتر در اعلام نتیجه انتخابات هشدار داده است.

به دلیل کسری بودجه، پرداخت حقوق کارمندان با مشکل روبرو شده و در صورت ادامه وضعیت ممکن است برخی کارمندان برکنار شوند که تنش های بزرگی را به دنبال خواهد داشت.

2- آثار امنیتی

اوضاع امنیتی افغانستان در ماه های پس از انتخابات وخیم تر شده است.

برخی اعضای نهادهای نظامی و امنیتی که در موضوع انتخابات زیر سوال هستند. همچنین بیشتر نهادهای امنیتی دولت و شخصیت های برجسته سرگرم پیش بینی ترکیب دولت آینده هستند.

در چنین شرایطی کشتار، سرقت و چپاول مردم افزایش می یابد. اوضاع حتی در مناطق دوردست و مکان های در اختیار طالبان ناگوارتر خواهد شد.

3- آثار سیاسی

درگیری سیاسی گسترده بر سر پست های دولتی و تاخیر اعلام نتایج انتخابات سبب شده است اعتماد مردم افغانستان به دستگاه های انتخاباتی متزلزل شود.

مردم تصور می کنند برای تصمیم گیری و تعیین سرنوشت پای صندوق های رای می روند؛ اما اگر قرار باشد نتایج حاصل از انتخابات با دخالت عوامل دیگری رقم بخورد هیچ امیدی برای آنان باقی نخواهد ماند.

از این رو، به نظر می رسد باید هر چه زودتر نتایج این انتخابات اعلام شود تا دولتی سر کار آید که برای 2 سال آینده و تا زمان اصلاح قانون اساسی و تصمیم لویی جرگه، ثبات و امنیت را به افغانستان برگرداند.

همچنین برای جلب اعتماد مردم و تثبیت پایه های سیاسی و اقتصادی باید تمهیدی اندیشیده شود؛ تمهیدی که برآمده از خواسته مردم و تضمین کننده آرامش و منافع آنان باشد نه اینکه سود طرف های خارجی و کشورهای غربی را تامین کند.



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


  
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 نگاهی به فضای یمن در دوره گذار  [ دوشنبه، 7 مهر ماه، 1393 ] 847 مشاهده
 عربستان سعودی مایه ننگ اسلام است  [ چهارشنبه، 18 مهر ماه، 1397 ] 424 مشاهده
 این سبیل همه زندگی من است!  [ شنبه، 19 مرداد ماه، 1392 ] 1025 مشاهده
 آمریکا با سوریه چه خواهد کرد؟  [ چهارشنبه، 2 مرداد ماه، 1392 ] 1042 مشاهده
 کوبانی آزاد شد  [ جمعه، 25 مهر ماه، 1393 ] 2311 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب