عارف اسماعيل زاده گيوی/ سرپرست ایران اُنا در استان اردبیل
حوادث طبیعی دارای انواع گوناگونی است. زلزله، سیل، طوفان، گردباد، سونامی، تگرگ،بهمن، رعد و برق، تغییرات شدیددرجه حرارت،خشکسالی وآتشفشان.
کشور ایران ازلحاظ حوادث طبیعی و غیر مترقبه جزو 10 کشور بلاخیز جهان محسوب میشودوجزو کشورهایی است که بر روی کمربند زلزله قرار گرفته است.از43 نوع بلای طبیعی 34 نوع در کشور و 17 نوع در استان اردبيل تجربه شده است .بنابراین ضروري است برنامهریزیهای لازم در راستای فرهنگسازی برای کاهش اثرات حوادث طبیعی و خسارت ناشی از آنها در دستور کار دستگاهها و مسئولان قرار گیرد.
هر يك از عناصر جوي به تنهايي مي تواند بلاياي مهمي مانند افزايش دما و گرمازدگي، سرعتهاي زياد باد و وقوع توفان، بارشهاي تندري و وقوع تگرگ، يخبندان و سرمازدگي و ... را ايجاد كند. اما بيشترين خسارات جاني ومالي براثرپديده هاي جوي تركيبي وخطرات ثانويه ناشي ازآنهامي باشد،مانندتوفان،رعدوبرق،خشكساليها،سيل وآتش سوزي.
حوادث طبيعي اصولاً ماهيتي پيچيده دارندودرشرايط کنوني بسياري ازآنهاخارج ازکنترل انسان به نظر مي رسند اما شكي نيست كه ميزان آسيب پذيري نتيجه عملکرد عوامل انساني است وهمگان مي دانند که پيشگيري از حادثه بهتر از درمان است.درچنين صورتي بديهي است كه افزايش دانش و آگاهيهاي عمومي خود عامل مهمي در کاهش اثرات بلاياي طبيعي دراستان به شمار مي رود.
علاوه براينکه نقش اثرگذار سامانه هاي هشدارسريع درکاهش حوادث واطلاع رساني به مردم موثراست،ايجاد بانک اطلاعات جامع از وقوع حوادث طبيعي نيز نقش بسزايي در تصميم گيري و عملکرد موثر در زمان بحران دارد.
دراين راستاتبيين اهميت توجه به آمادگي درخصوص مقابله باحوادث طبيعي، برخورداري از آمادگي دايمي و انجام تمرينات ضروري و آموزش هاي همگاني مرتب در خصوص بلاياي طبيعي لازم وبا انجام آموزش های لازم و افزایش دانش مدیریت جامع بحران، باید آمادگی مقابله و بازتوانی را در حوادث و بلایای طبیعی احتمالی داشته باشیم.ترديدي نيست كه نقش رسانه ها در اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این زمینه و آگاه سازی عموم موثر است و رسانه ها باید برای افزایش توانایی های روحی و اعتماد به نفس مردم برای مقابله با تاثیران منفی حوادث طبیعی تلاش کنند.
به عقيده كارشناسان حوزه بحران، پیشگیری در عرصه کاهش بلایای طبیعی مستلزم آموزش مداوم به افراد جامعه است وهزینههایی که برای برگزاری مانورها و انتقال آموزشهای لازم انجام میگیرددر واقع سرمایهگذاری برای پیشگیری از تداوم آسیبپذیری هموطنان در مواقع بحران و سوانح بعدی است.
مدیرکل مدیریت بحران استان اردبیل ازثبت 34 زمین لرزه در شش ماهاول سال جاري خبرداده است.
به گفته علي اسلامي همچنين دراين مدت بیش از 13 حادثه طبیعی از جمله سرمازدگی، سیل وخشکسالی در استان ثبت شده است.بنا به اظهارات وي در دو حادثه سیل و خشکسالی استان آسیب پذیربوده و ارقام آسیب نيز قابل توجه است.
حدود36 درصد جمعیت استان اردبیل در روستاها سکونت دارند و دراين جهت لازم است طرح بهسازی و مقاومسازی مسکن روستایی به جد دنبال شده وبافرهنگ سازي مورد استقبال روستائیان قرار گيرد.
هرچندبه گفته مدیر کل بنیاد مسکن استان اردبیل پس از دو سال وقفه در اجرای طرح مقاوم سازی مسکن روستایی با تخصیص اعتبارت تسهیلاتی و گشایش ردیف اعتباری در بانک ها اجرای این طرح در روستاهای مناطق مختلف این استان پیگیری می شودوقراراست درسال جاري بیش از هشت هزار واحد مسکونی بی دوام و کم دوام روستایی در این استان مقاوم سازی و بهسازی شود.
به هرحال آنچه واضح وبديهي است اينكهآموزش هاي مداوم همگاني،ايجادامكانات وزيرساختهاي مناسب،
افزایش دانش مدیریت جامع بحران، سنجش توانمندی نیروهای امدادی و مردمی برای روبروشدن در مواقع حساس،مقاوم سازی مسكن واحدهاي آموزشي وجلب توجه هر چه بیشتر اقشار مختلف جامعه به اين امر ازجمله مواردي است كه بايدموردتوجه مسئولين ذيربط قرارگيرد.