کد خبر:
63
ارسال شده در مورخه :
دوشنبه، 5 مهر ماه، 1389 -
03:30
قدمت و عظمت شوش
بر اثر کاوش هايي که باستان شناسان انجام داده اند قدمت شوش را هزاران سال پيش از ميلاد دانسته اند و نيز اين نکته نشان مي دهد که بناي آن در هزاران سال پيش از ميلاد مسيح بوده و در طبقات پايين تر آثاري به دست آمده است، که مربوط به هشت هزار سال قبل مي باشد و اين زمان اواخر عصر حجر يا اوايل عصر مس بوده است. «ابن مقفع» گفته است که: «نخستين بنايي که پس از طوفان نوح بنا شده حصار شوش بوده است.» |
«مستوفي» در کتاب «نزهة القلوب» بناي آن را به « مهلائيل بن قينان بن انوش بن شيث بن آدم ابوالبشر» نسبت مي دهد و مي گويد: « اين اولين شهريست که در خوزستان بنا کرده اند و هوشنگ بر عمارت آن افزوده و قلعه ساخت و بر آن قلعه، قلعه اي ديگر در غايت استحکام و شاپور ذولاکتاف تجديد عمارت آن شهر کرد و شاپور خوره خواند و ...»
شوش در سال 17 هجري قمري به تصرف اعراب مسلمان درآمد، در دوره ي اسلامي نيز مدت ها از شهرهاي پرجمعيت و پررونق بود هنگامي که مرکز خوزستان به اهواز انتقال يافت، شوش مرکزيت خود را از دست داد و رفته رفته رو به زوال گذاشت.
شوش يکي از قديم ترين مراکز متمدن جهان است که قدمت آن از شش هزار سال پيش از اين تا اوايل قرن چهارم هجري رسد؛ در اين مدت طولاني شهر معمور بوده و مردم آن تمدن با شکوهي داشته و آثاري بس شگرف از خود باقي کذاشته اند.
تپه هاي شوش نشان دهنده ي آثار بازمانده از دوره ي استقراري هستند که عملاً اسکان در آن بدون وقفه، از آغاز هزاره ي جهارم تا قرن سيزدهم ميلادي، ادامه داشته است. دوره ي شوش 1 که قديم ترين آثار و مواد شناخته شده ي وابسته به دوره ي استقرار و اسکان در منطقه کاوش را دربردارد، در آکروپل آغاز مي شود.
شوش در تاريخ عمر طولاني خود داراي دو عصر طلايي بوده است. دوره ي عظمت پادشاهان ايلام در زمان سلطنت «شيلخاک اينشوشيناک» که در اين عصر خوزستان کشوري قوي و شوش شهري بسيار آبادان و مجلل و با ساختمان ها و قصرهاي سلطنتي و غنايم پربها بوده است. اين دوره در سال 645 ق.م به دست آشور «باني پال» خاتمه يافت. دوره ي دوم عصر شاهنشاهان هخامنشي است که داريوش بزرگ شوش را تجديد عمارت نمود و قصرها و عمارات بسيار عالي و زيبا در آن برپا کرد مانند قصر معروف آپادانا و اين شهر را يکي از پايتخت هاي شاهنشاهي هخامنشي قرار داد و شاهراه تاريخي شوش به ساردس را احداث نمود که به واسطه ي آن اين شهر که مرکز سياست جهان بود مرکز تجارت شرق و غرب نيز گرديد.
پس از داريوش، خشايارشاه و ديگر پادشاهان هخامنشي نيز بر قصرهاي آن افزودند.
پایگاه اطلاع رسانی شوش
امانت داري و اخلاق مداري
استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع مجاز است.
|