معاون سردبیر پایگاه خبری تحلیلی ایران آنلاین (ایران اُنا) گفت: بدين ترتيب، تأثير برنامه هاي اين ابزار قدرتمند بر افكار عمومي و عملكرد آن را به ويژه از نظر تربيتي و جامعه پذيري نبايد از نظر دور داشت. نيازهاي گوناگون و روز افزون انسان ها، سبب رشد كمي و كيفي رسانه ها شده است. در اين ميان، پيشرفت هاي غير منتظره و نوين در زمينه ارتباطات، به وسيله راديو، ماهواره، اينترنت ونظاير آن، دگرگوني هاي عميق اقتصادي و اجتماعي را به همراه آورده و اين پرسش را پيش روي ما نهاده كه به منظور هم گام شدن با آن ها و بهره وري مطلوب از آن ها، بايد چه شيوه ها وابزارهايي را برگزيد تا در جامعه نيز فضايي در خور پذيرش آن ها به وجود آيد.
به گزارش ایران اُنا از شوش رضا کُرد ادامه داد: در روند پر شتاب جهانی، تکنولوژی ارتباطی با سرعتی غیر قابل تصور پیشرفت نموده وچهرۀ جهان را دگرگون کرده است. گستره وژرفای این دگرگونی به حدی است که جامعۀ نوینی در حال پیدایش وشکل گیری ودورۀ جدیدی در حیات بشر آغاز شده است.
عنصر شاخص و تأثیر گذار بر این روند تحول و دگرگونی، تکنولوژی است که در عرصۀ رسانه ها، هر روز جلوۀ تازه تر و بدیع تری پیدا می کند. رسانه ها، وسیلۀ انتقال پیام واطلاعاتند و به کمک تکنولوژی، تمام سطوح اجتماعی را در همۀ سرزمینها، تحت سیطره قرار می دهند. بر خلاف گذشته، تکنولوژی ارتباطات صرفاَ در اختیار متخصصین نیست، ودر زندگی روزمرۀ مردم معمولی، در زمرۀ نیازهای اساسی در آمده است.
تکنولوژی ارتباطی این امکان را فراهم کرده است که انسانها بدون واسطۀ دیگران با یکدیگر سخن بگویند، ارتباط برقرار کنند، از افکار ودیدگاه های هم مطلع شوند و بر یکدیگر تأثیر بگذارند. همین قدرت جادویی رسانه های نوین است که آن را به یک سلاح مؤثر فرهنگی بدل کرده است.
سلاحی که توسط کشورهای قدرتمند با هدف تثبیت و گسترش سلطۀ خویش به کار گرفته می شود تا در ساختار فرهنگ های ملی و بومی اختلال ایجاد کنند و پندار و کردار ملت ها بر گنۀ الگوها و معیارهای تبلیغ وترویج شده، شکل دهند.
تکنولوژی نوین ارتباطی وقتی با خواسته ها و تمایلات صاحبان و سازندگان آن، یعنی قدرتهای بزرگ و فرهنگ مهاجم آنها که یکسانی فرهنگی و رفتاری را در سراسر جهان هدف گرفته اند، جمع می شود، معضل و مسئله مهمی را فرا روی کشورها و ملتهای دیگر قرار می دهند. کشورها و ملتهایی که به فرهنگ ملی و بومی خود اصالت می دهند ومی کوشند تا در برابر تهاجم فرهنگ غرب مقاومت کنند.
در خانواده با معیارهای اسلامی، مرد احساس مسؤولیت عمیقی در قبال اعضای خانوادهی خود دارد اما در برنامههای ماهوارهای مرد خانواده به عنوان یک فرد مطرح میشود که امیال فردیاش معیار رفتارهای او هستند و برای تأمین امیال و نیازهای خود میتواند روابط مقدس خانوادگی را زیر پا بگذارد.
فرهنگ هر جامعهای از مناسبات زندگی روزمرهی آن سرچشمه میگیرد و بدیهی است فرهنگ در مقام نرمافزار، با امکانات و مقدورات سخت افزاری خاص سازگار است. به این معنا که جامعه و فرهنگ در تناظر با هم قرار دارند و همدوش هم تغییر میکنند و تحول مییابند.
ورود هر عامل بیگانه به این مناسبات باعث جابجایی غیرکارکردی(معیوب) عناصر فرهنگی و اجتماعی خواهد شد و موجب آسیبهایی میشود که زندگی روزمره را در ذهن و عین دچار مشکل خواهد کرد. از این منظر، ماهوارهها از جمله عناصر بیگانهای هستند که با ورود به مناسبات فرهنگی جامعهی اسلامی ایران، ممکن است اثرات زیانباری بجا بگذارند.
محمل ماهواره در ایران، خانوادهها هستند که به نوبهی خود مهمترین نهاد اجتماعی و بنیان انتظام اجتماعی به حساب میآیند.بر این اساس مهمترین اثر ماهواره متوجه مهمترین بنیان اجتماع است و آسیبهای آن در گام اول متوجه خانوادهها و اعضای آن است.
خانواده نهادی فرهنگی است و مهمترین عنصر آن را عناصر فرهنگی تشکیل میدهند و لذا تغییرات فکری که- تحت تأثیر ماهواره- در افراد خانواده ایجاد میشود، سر آغاز آشفتگی در ترکیب این نهاد خواهند بود.
فرهنگ نیز در رابطهی متقابل با واقعیات زندگی قرار دارند و لذا واقعیات زندگی هستند که مناسبات فرهنگیِ ضروری برای بقای خانواده را فراهم میآورند. برنامههای ماهوارهای فرهنگی را معرفی میکنند که متناسب یا ترکیب متفاوتی از خانوادههاست که مطلوب سنت ایرانی و اسلامی نیست و لذا کاربست آنها به تغییر ترکیب اسلامیِ خانوادهی ایرانی میانجامد.
خانوادهای که در ذهنِ زن و مرد دارای تقدس و احترامی لایزال است و تغییر در آن به اغتشاش ذهنی، ناآرامی و نارضایتی از زندگی منجر میشود. از منظر منطقی میان ایده و ماده پیوندِ متقابل برقرار است. یعنی مناسبات زندگی اجتماعی در یک جامعه با عقاید جاری در آن دارای هماهنگی بنیادی است. بر همین اساس- «اینجا و اکنون»- به معنای زمان و مکان در تلاطم با هم قرار دارند.
رسانههای ماهوارهای این تطابق را مختل میکنند و ایدههایی را که بر اساس واقعیات زندگی «دیگر» ساخته شده است، بعنوان واقعیات زندگی ما ارائه میکنند. این گسست باعث سردرگمی و ایجاد اغتشاش ذهنی افراد میشود و میان واقعیات زندگی خود با ایدههای ارائه شده در برنامههای ماهوارهای دچار تردید و تردد میشوند.
تلویزیونهای ماهوارهای با حضور در خانهی ایرانیان به خصوصیترین حوزههای زندگی آنان دسترسی پیدا کرده و با نمایش مناسبات و روابط ناسازگار با زندگی ایرانی، الگوهای مختلف زندگی خانوادگی را معرفی میکنند. این در حالی است که محتویات چنین روابط و ارتباطاتی بر اساس واقعیات زندگی ایرانی بنا نشده و با عناصر دینی و آیین اسلامی فاصلهای پر ناشدنی دارد.و بخاطر نشان دادن اهمیت، ضرورت و فوریت پرداختن به مسئله و معضلی که جامعه، خانواده و فرهنگ ما را نیز به ناگزیر و عمیقاً متأثر کرده است،
آسیب شناسی استفاده از ماهواره این روزها آمارهای ضد و نقیضی از درصد استفاده کنندگان از ماهواره در کشورمان به گوش می رســد که از میان این آمار در خوشبینانه ترین حالــت حدود 15 درصــد و در بدبینانه ترین گمانه زنی ها حدود 50 درصد از خانواده هـــای ایــرانی از ماهــواره استفاده می کنند، بی شک خانواده های استفاده کننده از ماهواره را می توان قربانیان تبعات بسیار بد و پرهزینه برای جامعه دانست.
رضا کرد بیان داشت: در اینجا سعی می کنم که مقداری از تبعات سوء استفاده از ماهواره را بیان کنم
1- سست شدن بنیان خانواده از تبعات حضور بدون کنترل و حتی با کنترل ماهواره بر خانواده است ورود ماهواره به خانه را می توان به منزله ورود یک فرد نامحرم ولا ابالی دانست که دوست ناباب برای فرزندان است، درصدد اختلاف افکنی بین زنها و شوهرهاست، به ناموس افراد چشم طمع دارد، دین افراد را می گیرد، مرزها و حریم های خانواده را می شکند، به آسانی حقیقت های سیاسی و اجتماعی را وارونه جلوه می دهد، دزد وقت افراد است و اگر بتواند حتماً سـرک هــم به کیف پول افراد خواهد زد،
خرید ماهواره به منزلۀ دعوت این فرد ناباب به منزل هاست. مجاز شمردن خیانت زن به شوهر وزشتی زدایی از روابط قبل از ازدواج وحتی حاملگی بدون روابط قانونی، اهانت به والدین و بی توجهی به آنها ، نفوذ جادو و طلسم در زندگی روز مره بازیگران همه و همه باعث شده فیلم ها و سریال های ماهواره به طور هدفمند عفت و اخلاق اجتماعی را نشانه گیری کنند.
2- از مهم ترین کارکردهای سریال ها وفیلم های پخش شده در ماهواره، آزادی در خارج از خانه هاست، به این معنا که افراد مخصوصاً دختران جوان را که به صورت سنتی و فرهنگی در خانواده ها با محدودیت هایی رو برو هستند را دچار حس زندانی بودن در خانه می کنند.
این فرآیند روانی به صورت خیلی ساده با مقایسۀ دختران موفق یا آزاد سریال ها و فیلم ها،وضعیت دختران قربانی در ذهن وی شکل می گیرد، کم کم با عدم مدیریت صحیح در خانواده ها تبدیل به یک عقده و در نتیجه فرار یا رویگردانی دختران جوان از فضای امن خانه می گردد. چنین پدیده ای در خانواده های که از ساختار درستی برخوردار نیستند شدیدتر است.
3- طبیـعی است کـه وقـتی در خانواده ها، بدون هیچ محدودیتی اعضای خانواده پای ماهواره می نشینند و فیلم هایی را می بینند که برای خانواده مناسب سازی نشده است، و بی حجابی در آن به عنوان یک امر عادی موج می زند. به مرور از حجاب ارزش زدایی شده و زنان خانواده ترجیح بدهند که با حجاب کم رنگ تر یا احیاناً بی حجاب در جامعه حضور پیدا نمایند این مسئله باعمومی تر شدن بی حجابی وحتی استقبال نامحرمان از حضور بی حجاب زنان در جامعه تبدیل به ایجاد فضای خودنمایی برای نامحرمان و در ادامه روند دور شدن از دیده شدن در خانواده تبدیل به پدیده زنان خیابانی یا شکل گیری روابط نا مشروع بین افراد متأهل می گردد.
نمونه زشت این آسیب را می توان در بین زنان جوانی دید که علی رغم متأهل بودن با آرایش های بسیار زننده به همراه دختر کوچکشان که وی نیز آرایش شده است در خیابان ها دید، زنانی که از بروز دادن رفتارهای دوستانه با مردان نامحرم در خیابان ها هیچ ابائی ندارند.
4- وقتی افراد در برنامه های ماهواره می بینند که افراد چقدر با انزوا طلبی و حتی مقابله با افراد خانواده اشان و یا حتی خیانت به آنها می توانند موفق باشند، این خانواده را به سوی اختلافات داخلی، کم اهمیت شدن نقش پدر، ایجاد اختلاف بین زوجین و دوری فرزندان از والدین می کشاند.
یا در سوی دیگر وقتی که پدر یا مادری به همراه پسر یا دختر جوانشان نظاره گر تصاویر فیلمی هستند که در آن یک معاشقه ولو خفیف صورت گیرد، همین مسئله موجب از بین رفتن پرده های حجاب بین افراد خانواده ودر نتیجه شکستن قبح افعال می گردد. حضرت علی در مورد حیا فرمود. الحیاء فعل القبیح یعنی حیا از از انجام افعال قبیح جلو گیری می کند. و واضح است که در نبود حیا و شکسته شدن حریم خانواده چه اتفاقات شومی رخ خواهد داد.
5- ترویج هوس خواهی و تنوع طلبی: آنچه در سریال ها وفیلم های نمایش داده شده در ماهواره مشاهده می شود، بازیگرانی هستند که صرفاً به خاطر زیبایی هایشان جلوی دوربین ها حاضر می شوند، ودر سرتاسر پخش برنامه، زیبایی های ظاهری وجسمی شان به صورت بسیار پر رنگ نمایـش داده می شـود به گونه ای که محرک شهوات افراد باشد.
در طرف دیگر قضیه عموم سریال ها وفیلم هایی که برای مخاطب ایرانی و مسلمان ماهواره آماده سازی می شود، سعی می شود که در آن برای افراد حق چشیدن روابط دیگر علاوه بر روابط زناشویی را محفوظ بداند. همین مسئله علی الخصوص در مردان موجب این می گردد که حتی برای تفریح که شده به دنبال رفع عطش تنوع طلبی شان باشند. و حتی اگر به دلایل خود داری از انجام اعمال خارجی اعمال، خود داری کنند، ولی ذهنشان در گیراین مسئله باشد. کمترین اثر این آسیب کم رنگ شدن رابطۀ عاشقانه بین زن ها وشوهر ها وعدم رضایت و تمایل جنسی خواهد بود.
کُرد متذکر شد: دانشجویان پسر و دختری که از ماهواره استفاده کم یا زیاد می کنند اهمیت بیشتری به مدیریت بدن در مقایسه با دانشجویان دختر و پسری که از ماهواره استفاده نمی کنند می دهند و از این طریق هویت اجتماعی متمایزی در زمینۀ پوشش ،آرایش، مد و کلاً مدیریت بدن پیدا می کنند که به طبع با ارزش ها و هنجارهای جامعه واقعی فرد متمایز است.
نتیجه این دوگانگی ساختاری رسانه ها، دوگانگی ساختار اجتماعی و نا به سامان شدن جامعه و به ویژه متزلزل شدن بنیان های دینی و اعتقادی نسل جوان است.بدین معنی که دانشجویان دختر و پسری که از ماهواره استفاده کم یا زیاد می کنند دارای دینداری ضعیف تری نسبت به دانشجویان دختر و پسری که از ماهواره استفاده نمی کنند هستند.
این در حالی است که در داخل ایران تعداد کثیری از خانواده ها به رسانه های نوین اطلاعاتی وارتباطی ، به ویژه شبکه های ماهواره ای دیجیتال خارجی و فارسی زبان دسترسی دارند و از برنامه ها استفاده می کنند.
مسئله مهم در اینجا این است که از این عده، بیشترین افرادی که از این برنامه های شبکه های ماهواره ای استفاده می کنند نوجوانان وجوانان هستند. بیشتر آنان در سنین رشد ومراحل شکل گیری هویت فردی واجتماعی اند که در معرض برنامه های شبکه های ماهواره ای قرار می گیرند.
آنان کم کم دغدغه ها، ذهنیت ها، هویت ها، شخصیت ها و مسائل مشابه مطرح در برنامه های این شبکه های ماهواره ای، را که عمدتاً مبتنی بر مسائل افراد وجوانان کشورهای توسعه یافته است، پیدا خواهد کرد.به زبان جامعه شناسی، فرایند جدید رسانه های به خصوص برنامه های شبکه های تلویزیونی ماهواره ای تا حدودی هنجارهای نهاد خانواده پدرسالار را کم رنگ و نقش های درون خانواده را متنوع می کند.
به هر حال در اینجا هدف شناخت و نشان دادن این واقعیت است که در دورۀ مدرنیته نقش عوامل ساختاری چون پایگاه اقتصادی - اجتماعی و سرمایۀ اقتصادی با دگرگون شدن شالوده های سنتی جامعه و ایجاد مراجع هویت ساز غیر سنتی در شکل دهی به هویت اجتماعی افراد کم رنگ می شود.
در برنامههای ماهوارهای مرد خانواده به عنوان یک فرد مطرح میشود که امیال فردیاش معیار رفتارهای او هستند. چنین فردی خود را متعهد به دیگر اعضای خانواده نمیداند و خودِ او مقدم بر تمام مناسبات خانوادگی است و برای تأمین امیال و نیازهای خود میتواند روابط مقدس خانوادگی را زیر پا بگذارد. چنین مردی مطلوب زن ایرانی و غیرتِ زنانهی او نیست و لذا مرد خانواده را تکیهگاه محکم خود و فرزندانش میخواهد.
معاون سردبیر پایگاه خبری ایران آنلاین گفت: برخی از مهم ترین آسیبهای ماهواره برای خانواده و اعضای آن در کشور ما عبارتند از؛ ترویج فردگرایی، باز اندیشی نقشها، تعارض فرهنگی، نا آرامی ذهنی و نا رضایتی، که خود در میان زنان و مردان و فرزندان خانواده و نهایتاً بعنوان اعضای اجتماع، اثرات متفاوتی دارد.با تضعیف خانواده، تکیهگاه فرد و پایگاه اجتماعی و اقتصادیاش تضعیف میشود و باید پیش از نهادهای فرهنگی یا سیاسی، خود فرد جلودار مبارزه با عناصر بیگانه و متعدد به حریم خانوادهاش باشد.
رضا کُرد در بخش پایانی سخنان خود گفت: هدف شبكه هاي ماهواره اي تغيير الگوي نگرشي و رفتاري خانواده ها مي باشد. اين برنامه ها قصد دارند نوع تفكر و بينش سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ما را تغيير دهند و مصرف گرايي را ميان تماشاگران نهادينه كنند.
اين نوع شبكه ها ابتدا مغز مخاطبان خود را تسخير و در ادامه آنچه خود دوست دارند را به آن ها القا مي كنند. شبكه هاي ماهواره اي به دنبال كاناليزه كردن جريان هاي فرهنگي هستند به اين معني كه تمام جويبارهاي كوچك فرهنگي به رودخانه اصلي كه جهان بيني آن هاست منتقل شوند.
اين ها قصد دارند زبان، گفتار و بينش هاي خرده فرهنگ ها را تغيير دهند و به سمت فرهنگ غرب ببرند. القائات شبكه هاي ماهواره به مخاطبان خود تا حدي زياد تأثير گذار است كه به هيچ عنوان نمي توان ادعا كرد بزرگسالان از آسيب هاي آن مصون هستند و تنها بايد نوجوانان و جوانان را در اين خصوص واكسينه كرد.
سريال هاي ماهواره اي عاملي در تحول بسياري از خانواده هاي ايراني مي باشند، زماني كه اعضاي خانواده ساعت ها به مشاهدهْ برنامه هاي مختلف ماهواره از جمله سريال هاي خانوادگي مي پردازند، رعايت بسياري از ارزش ها از جمله حريم ميان زن و مرد براي آن ها كم رنگ مي شود؛ هم اكنون دختران و پسران جوان تحت تآثير شبكه هاي ماهواره اي خيلي راحت بدون در نظر گرفتن جنس با يكديگر ارتباط برقرار مي كنند، به گونه اي كه شاهد افزايش ارتباطات نامشـروع خانوادگـي هستيم و ارزش هـاي خانوادگـي كه در پناه آن ارتباطات ميان زن و مرد نامحرم محدود مي شد، كنار گذاشته شده است.