حسن موسوی چلک در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا و در واکنش به اظهارات وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در خصوص مراکز نگهداری دختران فراری در کشور تاکید کرد: یکی از وظایف سازمانها و مراکز دولتی، اتخاذ تصمیمات و تدابیر مناسب و تدوین برنامههای اجرایی برای پاسخگویی به نیازها و مشکلاتی است که در جامعه ممکن است وجود داشته باشد؛ طبیعتا یکی از حوزههایی که در کشور ما باید راجع به آن تصمیمی اتخاذ میشد حوزه آسیبهای اجتماعی و به طور خاص و ویژه موضوع فرار از خانه است.
وی افزود: سال 1378 مراکز اورژانس اجتماعی در ایران راهاندازی شد که یکی از مهمترین اهداف این طرح، پرکردن خلاء بین خانه و کلانتری بود که به مرور زمان این طرح تکمیل شد و هم اکنون 4 مرکز مداخله در بحران به عنوان مرکز مادر اورژانس اجتماعی به صورت سرپایی و شبانه روزی از 21 روز تا 40 روز به نگهداری از دختران فراری میپردازد.
رئیس انجمن مددکاران ایران در خصوص نحوه ورود به این مراکز نگهداری گفت: چنانچه افراد نتوانند به صورت حضوری به این مراکز مراجعه کنند میتوانند از طریق تماس با اورژانس اجتماعی و خط 123 سازمان بهزیستی خود را معرفی کنند و در برخی موارد نیز از سوی مراجع قضایی و انتظامی افراد به این مراکز معرفی میشوند.
موسوی چلک یادآور شد: در برخی مواقع دختران به دلایل مختلفی از جمله ازدواجهای اجباری، بدسرپرستی و مشکلات خانوادگی و اجتماعی از خانه فرار کرده و به سمت شهرهای دیگر سفر میکنند برهمین اساس پس از بررسی شرایط و وضعیت فرد فراری و احراز هویت وی، در مراکز بهزیستی به نام خانههای سلامت نگهداری میشوند.
انتقال دختران آسیب دیده به مراکز بازپروری زنان آسیب دیده
وی ادامه داد: دختران بالای 18 سال که مشکل اخلاقی نداشته باشند و به دلیل شرایط بد سرپرستی و یا بی سرپرستی از خانه فرار کرده باشند با حکم قضایی این افراد به خانههای سلامت بهزیستی مننتقل میشوند اما اگر در فاصله فرار تا مراجعه به اورژانس اجتماعی به هر دلیلی دچار رفتارهای نامشروع با دیگران شوند آنها دیگر آسیب دیده محسوب میشوند و آنها به مراکز بازپروری زنان آسیب دیده اجتماعی ارجاع میشوند.
دختران در معرض آسیب اجتماعی میهمان خانههای سلامت بهزیستی
این کارشناس آسیبهای اجتماعی شرط اصلی حضور دختران فراری در خانههای سلامت را در معرض آسیب بودن آنان دانست و گفت: شرط اصلی حضور در خانههای سلامت این است که دختر آسیب دیده نبوده بلکه در معرض آسیب باشد و در این خانهها بر ارائه خدمات مشاورهای و مددکاری تخصصی برای دختران در معرض آسیب تاکید میشود.
وی با تاکید بر اینکه خانههای سلامت دارای چارت سازمانی و اداری است، افزود: خانههای سلامت در همه استانها وجود دارد و تشکیلات و چارت سازمانی دارد و مانند خانههای عادی ماست و دختران در این مراکز مانند خانههای عادی زندگی میکنند.
اقامت 6 ماهه دختران فراری در خانههای سلامت بهزیستی
موسوی چلک در خصوص مدت زمان اقامت در مراکز نگهداری در سازمان بهزیستی کشور گفت: این افراد با توجه به مقررات آییننامهای و دستورالعمل سازمان می توانند تا 6 ماه در این خانههای سلامت اقامت کنند و تا زمانی که از امنیت اجتماعی و خانوادگی فرد مطمئن نشویم از رها کردن و بازگرداندن فرد به خانواده جلوگیری میکنیم. ظرفیت این خانهها 10 نفر است.
به گزارش آنا، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی صبح امروز در جمع خبرنگاران از راهاندازی نخستین مرکز برای نگهداری دختران فراری در پایتخت خبر داد و گفت: ما مطالعهای در مورد دخترانی داشتیم که به هر دلیل از جمله اجبار در ازدواج، تفاوتهای بیننسلی، عشق در فضای مجازی و... از خانه فرار میکنند و به این دلیل بعد از این شرایط دیگر نمیتوانند به خانه برگردند و تنها مکان برای آنها پاسگاههای کلانتری است. در این شرایط به افرادی پناه میبرند که مورد سوءاستفاده قرار میگیرند. مطالعات ما نشان داد که این دختران در مرحله اول اگر توسط یک مرکز نگهداری شوند بیشتر از فرار برایشان اتفاقی نمیافتد اما در غیر اینصورت تا مرز تنفروشی، اعتیاد و سوءاستفاده جنسی نیز پیش میروند.