مدیرمسئول روزنامه عصر کارون تاکید کرد :
کارخانه چغندر قند شوش با به کارگیری نیروهای بومی احیا شود
با توجه به مشکلات متعدد کارخانه های چغندر قند در استان خوزستان و ضرورت راه اندازی این کارخانه ها براساس پتانسیل های موجود در استان، پایگاه خبری تحلیلی ایران آنلاین ( ایران اُنا) گفتگویی با سید رسول موسوی نماینده سابق مردم اهواز در مجلس و مدیرمسئول روزنامه عصر کارون انجام داده که ماحصل آن به شرح ذیل ارائه می شود.
- به عنوان سوال نخست در خصوص سابقه کارخانه های قند و فعالیت آنها در استان توضیحاتی ارائه دهید؟
در واقع کشت چقندر قند در خوزستان از سال 1342 و هم زمان با ساخت سد عظیم دز ،شبکه های آبیاری ومرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد در دزفول آغاز شده وبراساس آزمایش های موفقی که توسط مرکز تحقیقات انجام شده است ابتدا کارخانه قند 2500 تنی در اهواز (عنافچه) و سپس کارخانه چغندرقند 5000 هزار تنی در شوش احداث گردید وجود این دو کارخانه نقش موثری در توسعه کشت چغندرقند در اهواز و شمال خوزستان داشته است . علاوه بر نقش اقتصادی ان این دوکارخانه متخصصان کارآزموده و مجرب و دلسوز و علاقه مند در زمینه کشت چغندر قند وهمچنین فرآوری قند از چغندر تربیت کرده اند که جا دارد به مسئولان امر توصیه شود که در بازسازی وراه اندازی مجدد کارخانه قند شوش از این نیروها واین متخصصان استفاده شود و با نظر آنان و تجارب آنان اقدام برای راه اندازی مجدد شود .
- موانع وچالش های راه اندازی مجدد کارخانه قند کدامند ؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که راه اندازی کارخانه قند شوش اما و اگرهای فراوان دارد که تلاش می کنم به صورت فهرست به آنها اشاره کنم :
1- مسائل و مشکلات حقوقی: می توان گفت وجود این مشکلات سد راه و مانع اصلی برای احیای مجدد کارخانه خواهد بود .
2- این کارخانه با گذشت ده سال تعطیلی و ورشکستگی کامل به طور کلی ومجددا باید راه اندازی شود بنابراین احیا وراه اندازی آن حداقل به ده سال زمان نیاز دارد و البته اگربرای این زمان برنامه ای ، مدون و مدیریت کارآمد ،دلسوز و جذاب وکم دافعه وجود داشته باشد. سامان دهی کادر توانمند و آگاه و با گذشت وپر ایثار حداقل به یکسال زمان نیاز دارد .
3- زمان بندی تخصیص اعتبار مصوب : اعتبارات مصوب تصویب شده و تخصیص یافته باید بر اساس مراحل راه اندازی وبرحسب نیاز مدیران به آنها توزیع شود و در غیر اینصورت مراحل زمانبندی احیا و راه اندازی بهم خواهد خورد بنابراین باید تذکر داد که رعایت و تطبیق زمانبندی تخصیص اعتبارات هم مرحله بندی شود و هم اینکه سهم هر مرحله مشخص گردیده باشد .
4-راه اندازی با پشتوانه دولت و حمایت وزارت صنعت ، معدن و تجارت محقق می شود . در غیر اینصورت هرانچه گفته شد جنبه شعاری ، تبلیغی و وعده های توخالی بیش نیست
- چه میزان اعتبار اولیه برای راه اندازی این کارخانه لازم است؟
در ابتدا باید گفت که راه اندازی مجدد کارخانه قند شوش با دستور صریح و موکد استاندار خوزستان و حمایت وتلاش های وزاری محترم اقتصاد ، کار و اموراجتماعی ، کشاورزی کلید خورده است والبته در اینجا باید از تلاش همه کسانی که این مورد را پیگیری کرده اند تشکر نمود . احیا و راه اندازی مجدد این کارخانه پس از مکاتبه صریح و موکد استاندار با هیات حمایت از صنایع ورشکسته و سازمان گسترش و نوسازی صنایع کشور جلساتی تشکیل شد وپس از بررسی های کارشناسی اعتباری از محل هدفمندی یارانه ها به مبلغ ده میلیارد تومان به طور بلاعوض و به منظور راه اندازی اولیه کارخانه در نظر گرفته شد البته بازسازی ونوسازی کل کارخانه به اعتباری معادل دویست میلیارد ریال نیاز دارد که یک چهارم مبلغ فوق باید برای تشویق کشاورزان به کشت چغندر قند اختصاص داده شود وباقیمانده آن برای نوسازی و بازسازی کارخانه موردنظر هزینه شود البته زمان کامل راه اندازی مجدد این کارخانه را 18 ماهه برآورد کرده اند که امید است آنچه در این ارتباط گفته شد جامه عمل بپوشد .زیرا که راه اندازی واقعی این کارخانه هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ اشتغال وهم از لحاظ سامان دهی کشت چغندرقند مزایای بسیار خوبی برای منطقه خواهد داشت و آن جذب جوانان بیکار و تحصیل کرده ، رونق بخشی به کشت چغندرقند در منطقه شوش و بهبود وضع اقتصادی منطقه شوش است .
- آیا راه اندازی مجدد کارخانه قند شوش صرفه اقتصادی دارد ؟
راه اندازی مجددکارخانه شوش هم صرفه اقتصادی دارد و هم در ایجاد اشتغال برای جوانان نقش موثری دارد و هم در بهبود وضعیت اقتصادی استان نقش کلیدی خواهد داشت . در صورتیکه صحیح و به موقع راه اندازی شود و به نحو مطلوب ، شایسته و دلسوزانه اداره شود . به طور قطع ویقین نه تنها صرفه اقتصادی دارد بلکه نقش مهمی در آموزش کشاورزان چغندر قند کار خواهد داشت . چراکه این کارخانه در شمال خوزستان سرمایه عظیمی برای صنعت قند از چغندرقند در کشور و منطقه دارد
- در مورد روند مطالعاتی موجود راه اندازی مجدد کارخانه قند شوش چه توضیحاتی دارید ؟
باید گفت که این کارخانه قند که به نام کارخانه دزفول ثبت شده است در کیلومتر 7 جاده شوش –دزفول قراردارد وبزرگترین کارخانه قند چغندری در خاورمیانه است متاسفانه بعد از انقلاب و به دلیل واگذاری به بخشی خصوصی از سال 82 تا کنون تعطیل شد والبته تعطیلی این کارخانه موجب توقف و تعطیلی کشت چغندرقند در منطقه در شمال خوزستان گردید.
موانع حقوقی این کارخانه باید از طریق سازمان گسترش و نوسازی صنایع وزارت محترم صنعت ، تجارت ، معاون حقوقی و البته با کمک دستگاه قضایی مشکلات و موانع حقوقی که سد راه احیای وراه اندازی مجددکارخانه می باشند برطرف شود . البته این پیگیری ها نباید صرف تبلیغات و موقت باشد چراکه مشکلات حقوقی فراوانی دارد و نیاز به کارشناسان کار کشته و کار آشنا در زمینه مسائل حقوقی است . طرف های دیگر که متجاوزانه زمین های کشاورزی وابسته به این کارخانه راتصرف کرده اند هم از لحاظ مالی قوی هستند و از آنان پشتیبانی می شود ، هم راه بلد هستند و هم مار خورده افعی شده اند .
پرونده زمین خواری کارخانه تحت عنوان (سلطان شکر) در محاکم قضایی زبانزد بوده است به قولی از فروش زمین کارخانه حدود سیزده میلیارد و شصت میلیون تومان کسب در آمد شده و البته باید گفت پروژه زمین خواری زمین های کارخانه قند دزفول شبکه ای است . برخورد با این شبکه تخصص در قانون ، دانایی و توانایی ، همت و حمایت می خواهد و البته با مرتفع کردن موانع حقوقی که سر راه احیا و راه اندازی کارخانه است می شود به انچه که گفته شد امیدوار بود و ایمان داشت .
- و سخن آخر
یادآور می شوم که زبان مردم قله حق است و آدرس غلط دادن به مردم ظلم به این مردم مسلمان ، شهیدان و کل نظام و اسلام خواهد بود. چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی ؟ سرانجام ایجادکردن موج سواری پیاده روی است . ایجاد بدذهنی و بد دستی در درون این مردم پاک و صادق مخصوصا جوانان فارغ التحصیل منطقه که منتظر کار و درآمد هستند زیبنده نیست . بالاخره آفتاب حقیقت از پشت ابرها طلوع خواهد کرد و مردم روشن خواهند شد . البته این را باید بدانیم که مردم سخن کذب را از سخن حقیقی تمیز می دهند و زبان صادق و سخن صادق را بر می گزینند.
در پایان از مسئولان محترم ایران اُنا، مخصوصا ازجوان دلسوز و پرکار آقای امیدکرد وهمکارانش که ایثارگرانه این مجموعه خبری را اداره می کنند تشکر و تقدیر می نمایم . امیدوارم در پاسخ به سوالات ارسالی مفید فایده و جنبه آگاهی بخشی برای مردم شریف شوش و خوزستان داشته باشد.