امروز:  شنبه، 30 فروردين ماه، 1404
Preview Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
اخبار برگزیده شوش

مشکل نقدینگی پگاه برای خرید تجهیزات جدید

راه اندازی وزنه برداری شهرستان شوش

رسمی غلط و مرگبـار

 

چغندرقند کشاورزان شوشی مشتری ندارد

نماینده شوش: هدف اصلی تروریست‌ها صحن مجلس بود

اسامی هیئت مدیره جدید منطقه ویژه اقتصای شوش

هشدار مسئول حراست شبکه بهداشت شوش

جزئیات جدید از قتل هولناک پدر و پسر در شوش

 

بازدید میرشکاک از پروژه های بیمارستان شوش

تکمیل ساخت دو پروژه مهم بیمارستان شوش

جزئیات کشف محموله برنج قاچاق در شهر الوان

چاپ کتاب آموزش و پرورش شوش در گذر تاریخ

نگاهی به جاذبه‌های گردشگری شهرستان شوش

مرگ دلخراش یک کشاورز در شوش

اداره آموزش‌ و پرورش شوش در احتضار

دستگیری رمال و فالگیر کلاهبردار در شوش

ویژه نامه سالروز شهادت فرمانده شهید صفر احمدی

انتصاب سرپرست اداره صنعت، معدن و تجارت شوش

شهرستان شوش در مسیر توسعه ی سیاسی

شوش و تغییرات مدیریتی

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 2

معارفه سرپرست جدید اداره آموزش و پرورش شوش

دستگیری عوامل ناامنی در منطقه ابراهیم آباد

تغییر در راس آموزش و پرورش شهرستان شوش

نگاهی به عملکرد فرماندار شهرستان شوش - 1

اعلام اسامی پرستاران نمونه شهرستان شوش

ترکیب آینده شورای شهر شوش

وضعیت تعاونی ها در شهرستان شوش

گفت و گو با عبدالحسین چعب رزمنده دوران جنگ

دکتر میرشکاک: برای جوانان شوش افسوس می خورم

 
 
 
 
 
 

اشراف کامل دستگاه قضایی به فضای مجازی شوش

ایجاد 226 فرصت شغلی در شهرستان شوش

شهرداری شوش و حلقه مفقوده آن

نگاهی به عملکرد شورا و شهرداری شوش

اعتراضات پنهانی علیه شاه در کاغذ پارس

ماجرای دبیر ریاضی در شوش که ضد شاه بود

شوش، رضایت و نارضایتی - ورزش

توضیحاتی درباره حضور دکتر میرشکاک در یک جلسه

وجود 20 دور برگردان خطرساز در جاده شوش - اهواز

بیکاری در شوش؛ چالشی بزرگ و فاجعه انگیز

تشکیل یک ائتلاف بزرگ انتخاباتی در شوش

هشدار مدیر کل میراث فرهنگی در خصوص شوش

 
 

تقدیر ویژه استاندار خوزستان از فرماندار شوش

آغار بازرسی سرزده از ادارات شهرستان شوش

بلاتکلیفی کارکنان بازنشسته نیشکر هفت تپه

عدم پرداخت مطالبات ذرت کاران شهرستان شوش

  کد خبر: 8212      ارسال شده در مورخه : دوشنبه، 16 شهريور ماه، 1394 - 03:30   ._PRINT.  



اهواز - ایران اْنا: در مناطق شمالی و شمال شرقی خوزستان از جمله شوش، دزفول، شوشتر، اندیمشک و بخش هایی از ایلام این شیوه از قالی‌بافی به وفور دیده می‌شود. معروف‌ترین مناطق بافت قالی در خوزستان چنانه و سرخه از روستاهای شوش هستند و سجاده‌هایی که در این مناطق بافته می شد را «الصرخیه» و «الچنانیه» می خواندند.



نقش فراموشی بر دارهای قالی

سكانس اول:
ناصر پسر فوزیه خانوم ناچار شده بود به درخواست‌های مكرر مادرش برای ازدواج چراغ سبز نشان دهد. مادر هم شروع كرده بود همه دختران روستا را به چشم خریدار دیدن.
سرانگشتان حنایی دختران روستا كه خبر از فعالیت و مهارتشان در سجاده‌بافی (بافت قالی) می‌داد، مادر ناصر را به وجد می آورد. یاد نیم قرن پیش می‌افتاد كه با چه شوق و ذوقی سجاده می‌بافت و با هر گره‌ای كه می‌زد، چه آرزوها كه نمی‌كرد. در تمام سال‌هایی كه فوزیه به یاد می آورد قالی‌بافی در روستای «سرخه» علاوه بر این كه راهی برای امرار معاش بود، نشانه مشاركت زنان در فعالیت‌های اجتماعی به شمار می‌رفت.
دختران جوانی كه هنر سجاد‌‌ه‌بافی را از مادران خود آموخته بودند، قالی‌های زیبایی می‌بافتند و دختری كه قالی زیباتر و بهتری می‌بافت خواستگاران بیشتری داشت، اما با ورود قالی‌های ماشینی به بازارها، این هنر اندك اندك رو به فراموشی نهاد و از یك منبع درآمد برای خانواده‌ها به یك هنر تزئینی تبدیل شد.

●مضیف سجاده‌ها
یك مجموعه‌دار و دوستدار میراث فرهنگی می گوید: زنان عرب خوزستان در طول تاریخ منطقه كه به سده‌های قبل از اسلام نیز می‌رسد، قالی بافته‌اند. اگر چه این تولیدها طرح، اندازه، رنگ و سبک‌های مختلفی داشته اند، اما وجه تشابه همه آن‌ها در روایت سبک زندگی و محیط اطراف بافندگان است. «باریه» «سجاده»، «گلیم»، «نمد»، «ایزار» و «زولیه» از این تولیدات بافتنی هستند.
«علی السالم» می‌افزاید: با توجه به درهم‌امیختگی زندگی مردم روستایی و طبیعت می‌توان در قالی‌های بافته شده در روستاهای سرخه و چنانه به وضوح دید كه بافندگان نمادهای یك زندگی روستایی در طبیعت را در قالی‌هایشان به تصویر كشیده‌اند.
حیواناتی چون اهو، شیر، گوزن، شتر و ماهی و وسایلی چون شمشیر، خنجر، داس و كوزه قالب تصاویر روی قالی‌های این منطقه را تشكیل می‌دهند. این شیوه روایتگری تا آن ‌جا پیش می‌رود كه بافندگان گیاهان، رود‌ها و محیط زندگی خود را به تصویر كشیده‌اند.

●وسایل قالی‌بافی جزئی از ملزومات زندگی
در مناطق شمالی و شمال شرقی خوزستان از جمله شوش، دزفول، شوشتر، اندیمشک و بخش هایی از ایلام این شیوه از قالی‌بافی به وفور دیده می‌شود. معروف‌ترین مناطق بافت قالی در خوزستان چنانه و سرخه از روستاهای شوش هستند و سجاده‌هایی که در این مناطق بافته می شد را «الصرخیه» و «الچنانیه» می خواندند.
علی السالم درباره وسایل بافندگی می‌گوید: در دوره‌ای كه قالی‌بافی هنوز به یك هنر لوكس و تزئینی تبدیل نشده بود، وسایل بافت قالی از ملزومات اساسی زندگی به شمار می‌رفت و در هر خانه «اهطار» (چارچوب)، «گطن» (پنبه)، «غزل» (صوف)، «مدگه» (شانه)، «وشیعه» (کاموا) و «العمیته» (کاموای بزرگ) وجود داشت تا زن صرخاوی یا چنانی بتواند قالی ببافد.

●سجاده ها محصول «گِصاص» پشم
با توجه به طبیعت رنگارنگ و بكر منطقه فراوانی و تنوع رنگ در قالی‌های بافت صرخه و چنانه به وضوح دیده می‌شود. معمولا قالی‌های عربی خوزستان بیشتر طولی بافته می‌شوند.
زیرا در فرهنگ عرب‌ها افراد در مضیف یا همان مهمان‌خانه در كنار هم می‌نشینند و پشت كردن به یكدیگر نكوهیده است.
به همین دلیل است كه قالی‌ها با عرض كم و طول زیاد بافته می‌شدند تا افراد در دو ردیف طولی رو در روی هم بنشینند. طول این قالی‌ها گاه به 2 متر و 80 سانتی متر نیز می‌رسد. جمع و پهن كردن قالی‌ها نیز آسان‌تر است. هر سال پشم گوسفندان را با استفاده از وسیله‌ای به نام «زَوُ» جدا می کنند و به این کار «گِصاص» می‌گویند. معمولا از اواسط اسفند و بعد از زمستان گصاص شروع می شود و تا 40 روز بعد ادامه می‌یابد. پس از آن روستائیان پشم‌ها را با استفاده از حنا، گل بابونه، پوست انار و زردچوبه به رنگ‌های مورد نظر در می آوردند.

http://moraseloun.ir/out/wp-content/uploads/image138.jpg

●صادرات فرش
یك بافنده و فروشنده فرش که بخش زیادی از زندگی خود را در تولید انواع قالی‌ صرف کرده است، دلیل کم‌رنگ شدن بافندگی را آسیب های جنگ تحمیلی، آوارگی، رونق قالی ماشینی و مرگ یا كهولت سن زنانی که این هنر را سینه به سینه و نسل اندر نسل نگاه داشته بودند می‌داند.
«جعفر چنانی» می افزاید: روستائیان تاروپود قالی‌ها را از پشم گوسفندان می‌بافتند و گاه مازاد پشم‌ها را می‌فروختند.
من به اتفاق «گِعَیّد» و «شُمَکلِی» 2 نفر از مردهای روستای سرخیه قالی‌ها را از قبایل و مناطق اطراف جمع‌آوری می‌کردیم و به تاجری كه «حاجی رحیم» نام داشت می‌فروختیم. او نیز آن ها را به عراق و از آن جا به امارات و عربستان سعودی صادر می‌کرد.
وی درباره نام‌ها و نگاره‌های فرش‌های آن دوران می‌گوید: قدیم به برخی قالی‌ها «ام الصوانی»، «ابو العَمود» و در اطراف «دَچة‌العَبّاس» كه یکی از روستاهای ایلام است، «ام الخَیل»، «ام البَنات» و «ام الزِلِم» گفته می‌شد و روی آن‌ها نقش‌هایی از قمه، خنجر، نیزه، سپر، آهو، گوسفند و بز دیده می‌شد.
چنانی درباره اهمیت نگهداری و پاسداشت شیوه‌های بافت سنتی می‌گوید: برای نگاه داشتن صنعت و هنر بافندگی باید آن را به جوانان آموزش داد، همان‌گونه كه در زمان قبل بسیاری از زنان این کار را انجام می دادند و ما می‌توانستیم «ابساط»، «بیت شعر» و دیگر تولیدات پشمی را تولید و صادر كنیم. نهادهای متولی از جمله سازمان‌های مرتبط با صنایع دستی و گردشگری و همچنین وزارت ارشاد و وزارت صنعت و معدن باید همت كنند و با ارائه راه‌حل‌های اقتصادی و بسته‌های حمایتی نگذارند چرخ تولید قالی در این منطقه از حركت بایستد.

●احیای سنت های دیرینه
کارشناس گردشگری میراث فرهنگی و عضو بنیاد شوش‌شناسی می‌گوید: احیای آداب و رسوم تاریخی و فرهنگی می‌تواند نقش مستقیمی در کمک به اقتصاد داشته باشد.
ایجاد اشتغال، درآمدزایی و فعالیت‌های اقتصادی دغدغه بسیاری از جوانان است که در قالب فعالیت‌های اقتصادی – فرهنگی می‌توان به این نیاز پاسخ صحیح داد. این كار علاوه بر سود اقتصادی مستقیم و تاثیر در احیای رسوم و سنت های فرهنگی دیرینه می‌تواند در كند كردن روند مهاجرت روستائیان به شهرها و حاشیه‌نشینی آن ها تاثیر بگذارد.
«حسن خسرجی» به نقش سازمان‌های مردم نهاد و تعاونی‌ها در حفظ و احیای موضوعات مرتبط با فرهنگ اشاره می‌کند.

●یك فرصت طلایی
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شوش درباره برنامه‌های این اداره برای احیای هنر قالی‌بافی می‌گوید: علاوه بر كارگاه‌‎های ساخت سفال، حصیر، نمد و قالی بافی در مركز شهرستان در برخی روستاها از جمله «خماط» كارگاه‌های نمدبافی و قالی‌باقی برگزار می‌شود. برنامه‌هایی برای راه‌اندازی چنین کارگاه‌هایی در روستای «ابو غیثه» در نزدیكی زیگورات عیلامی نیز در دست اجراست.
«سعید دیناروند» در ادامه می‌گوید: تورهای گردشگری با هدف آشنایی با صنعت قالی‌بافی می‌توانند علاوه بر رونق این هنر در منطقه و آشنا كردن گردشگران داخلی و خارجی، مشتریان بالقوه‌ای برای محصولات تولیدی پیدا كنند.
او با اشاره به گشایش سیاسی به وجود آمده پس از توافق هسته‌ای می افزاید: فرصت طلایی حضور گردشگران خارجی در ایران را نباید از دست داد و می‌توان از آن برای یافتن بازارهای خارجی استفاده كرد و این هنر رو به فراموشی را به یک صنعت ارزآور تبدیل كرد.


http://moraseloun.ir/out/wp-content/uploads/image139.jpg

●سرانگشتان حنایی
سكانس آخر: فوزیه پس از یك روز پر كار به خانه بر می‌گردد. نوه هایش یاالله گویان وارد خانه می‌شوند و یك دار قالی جدید را در یكی از اتاق‌های خانه نصب می‌كنند و فوزیه در دلش می‌گوید: «خدا را شكر كه هنر قالی‌بافی در این خانه از بین نخواهد رفت.» ناصر كه به خانه برمی‌گردد مادر با لبخند به استقبالش می‌رود.
لبخند روی لب‌هایش خبر از این می‌دهد كه عروس مورد نظر را یافته‌ است؛ عروسی با سرانگشتان حنایی./
احمد جعفری ماجد، روزنامه همشهری



 امانت داري و اخلاق مداري

استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع   مجاز است.


احمد جعفری ماجد ایران اْنا شوش قالی بافی نقش فراموشی بر دارهای قالی   
  ._PRINT.   Share
کاربرانی که به این خبر امتیاز داده اند.(قرمز رأی منفی و آبی رأی مثبت):

مرتبط باموضوع :

 اظهار نظر جدید حجت الاسلام سپهوند  [ سه شنبه، 2 ارديبهشت ماه، 1393 ] 1933 مشاهده
 بورسیه غیرقانونی در دوران احمدی‌نژاد  [ سه شنبه، 6 خرداد ماه، 1393 ] 1448 مشاهده
 فرق بین مسلمان و مومن چیست؟  [ چهارشنبه، 26 فروردين ماه، 1394 ] 1420 مشاهده
 وحدت یکی از مهم ترین موضوعات عصر حاضر است  [ جمعه، 3 آذر ماه، 1396 ] 727 مشاهده
 آرزوی دست‌ نیافتنی سفر به عتبات  [ چهارشنبه، 7 شهريور ماه، 1397 ] 638 مشاهده
امتیاز دهی به مطلب
انتخاب ها

 فایل پی دی اف فایل پی دی اف

 گرفتن پرينت از اين مطلب گرفتن پرينت از اين مطلب

 ارسال به دوستان ارسال به دوستان

 گزارش این پست به مدیر سایت گزارش این پست به مدیر سایت

اشتراک گذاري مطلب